Здравният министър: Видяхме истинските лица на хората и системата, те не са добри

Здравеопазването е нереформирано от много години, каза Ангелов

Костадин Ангелов, снимка БГНЕС

"Кризата извади всички истини на показ. Паднаха всички маски. Ние видяхме истинските лица на хората и истинските възможности на системата. Те не са никак добри". Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда пред БНТ. В същото време той обясни, че българските лекари се грижат добре за своите пациенти.

Той призова хората да си дадат сметка, че здравната система е нереформирана.

" Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад", каза здравният министър в третото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според Ангелов, който доскоро бе директор на Александровска болница, сега не е моментът за резки движения в здравната система. Основната цел е тя да заработи като едно цяло.

"Имаме достатъчно болнични легла, България е една от страните в ЕС, която има най-много легла на човек от населението, но имаме недостиг на лекари и медицински сестри", каза Ангелов.

Според него проблемът е в целия свят, а медицинската професия сякаш била загубила популярност в България. Той припомни, че от 1 януари заплатите на всеки един лекар ще бъдат увеличени бруто с 600 лева, на всяка една сестра с 300 лева и на всеки един санитар със 120 лева.

Здравният министър още веднъж каза, че на национално ниво няма недостиг на медикаменти, но пак отбеляза, че има повишено търсене и презапасяване. "Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката", каза той.

По повод създаването на "чисти от Covid болници" той каза, че болниците ще се избират от регионалните щабове, защото може някъде това да не е нужно, тъй като няма голям натиск върху здравната система.

"До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ние ще ги облечем в заповеди на РЗИ или на здравния министър. Едва тогава ще започне реорганизацията на болниците. Трябва да гарантираме достъп и навременна помощ на всички", каза Ангелов.

За въвеждането на електронното здравеопазване, електронните рецепти и направления, министърът коментира, че процесът по електронната рецепта е напреднал и до края на годината ще бъде факт.

"Електронната рецепта в момента е до такава степен готова, че беше представена на експертно ниво", каза здравният министър.

В отговор на въпроса дали е готов за пълно затваряне на държавата или въвеждане на вечерен час, Ангелов каза, че пълното затваряне е изключително тежка мярка, а дали въвеждането ѝ ще бъде реално изпълнима е въпрос на анализ. "Всяка една мярка е възможна да се случи, но правителството трябва да осигури компенсация на всеки един, пострадал от тази мярка", допълни той.

"Не ми се е струвало, че до този момент съм изпускал нещата от контрол. За мен подготовката на системата през лятото бепше абсолютно адекватна. България се справя", обясни министърът.

Споделяне

Още от България