Здравният министър: Видяхме истинските лица на хората и системата, те не са добри

Здравеопазването е нереформирано от много години, каза Ангелов

Костадин Ангелов, снимка БГНЕС

"Кризата извади всички истини на показ. Паднаха всички маски. Ние видяхме истинските лица на хората и истинските възможности на системата. Те не са никак добри". Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда пред БНТ. В същото време той обясни, че българските лекари се грижат добре за своите пациенти.

Той призова хората да си дадат сметка, че здравната система е нереформирана.

" Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад", каза здравният министър в третото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според Ангелов, който доскоро бе директор на Александровска болница, сега не е моментът за резки движения в здравната система. Основната цел е тя да заработи като едно цяло.

"Имаме достатъчно болнични легла, България е една от страните в ЕС, която има най-много легла на човек от населението, но имаме недостиг на лекари и медицински сестри", каза Ангелов.

Според него проблемът е в целия свят, а медицинската професия сякаш била загубила популярност в България. Той припомни, че от 1 януари заплатите на всеки един лекар ще бъдат увеличени бруто с 600 лева, на всяка една сестра с 300 лева и на всеки един санитар със 120 лева.

Здравният министър още веднъж каза, че на национално ниво няма недостиг на медикаменти, но пак отбеляза, че има повишено търсене и презапасяване. "Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката", каза той.

По повод създаването на "чисти от Covid болници" той каза, че болниците ще се избират от регионалните щабове, защото може някъде това да не е нужно, тъй като няма голям натиск върху здравната система.

"До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ние ще ги облечем в заповеди на РЗИ или на здравния министър. Едва тогава ще започне реорганизацията на болниците. Трябва да гарантираме достъп и навременна помощ на всички", каза Ангелов.

За въвеждането на електронното здравеопазване, електронните рецепти и направления, министърът коментира, че процесът по електронната рецепта е напреднал и до края на годината ще бъде факт.

"Електронната рецепта в момента е до такава степен готова, че беше представена на експертно ниво", каза здравният министър.

В отговор на въпроса дали е готов за пълно затваряне на държавата или въвеждане на вечерен час, Ангелов каза, че пълното затваряне е изключително тежка мярка, а дали въвеждането ѝ ще бъде реално изпълнима е въпрос на анализ. "Всяка една мярка е възможна да се случи, но правителството трябва да осигури компенсация на всеки един, пострадал от тази мярка", допълни той.

"Не ми се е струвало, че до този момент съм изпускал нещата от контрол. За мен подготовката на системата през лятото бепше абсолютно адекватна. България се справя", обясни министърът.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?