Здравният сектор постигна съгласие за вдигане на личната вноска

Здравният сектор постигна съгласие за вдигане на личната вноска

Здравната вноска трябва да се увеличи. Около това становище се обединиха в петък здравният министър Радослав Гайдарски, Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и съсловната организация на лекарите.

Въпросът с повишаването на здравната вноска, която в момента е 6%,  се обсъжда от доста време, но на политическо ниво все още няма решение. Преди няколко седмици най-голямата партия в коалицията - левицата - също декларира, че вноската трябва да се вдигне. Според БСП това трябва да стане поетапно, но без данъчно натоварване на хората.

По думите на председателя на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов за първи път и трите институции официално заявяват, че 6% са недостатъчни и е необходимо размерът на вноската да скочи.

Никой от участниците в срещата обаче не посочи кога и с колко трябва да бъде вдигната вноската. Това са въпроси, които трябва да се решат от политическите партии и от парламента. Те не зависят от нас, обясни здравният министър. Той все пак призна, че е обсъждано увеличение с два процента.

Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова се съмнява, че подобно политическо решение ще бъде взето до края на годината. Дори и това да стане, допълнителните средства няма да влязат в бюджета на касата, тъй като проектът трябва да е готов до юни.

Във връзка със свръх приема на пациенти в болниците Тодорова подчерта, че скоро със сигурност ще има прекратяване на договори по клинични пътеки. Проверките в лечебните заведения продължават и в момента заради съмнения за надписани болни.

Според Тодорова, за да има ефект от санкциите, болниците трябва да бъдат наказвани с прекратяване на договори, а не с парични глоби.

Формалният повод за срещата между ръководствата на трите институции бяха изнесените в медиите случаи на отказ за предоставяне на медицинска помощ.

Преди няколко дни отговорникът на спешна помощ в град Съединение д-р Бианка Габровска, бе свалена от длъжност заради отказ да прегледа пациент с болки в корема, който по-късно почина.

Участниците в срещата бяха единодушни, че трябва да се подобри оказването на неотложна помощ от личните лекари и взаимодействието между тях и спешните центрове. Никой обаче не посочи дали ще бъдат предприети някакви конкретни мерки.

Споделяне

Още от България