Зееви няма да получи обезщетение заради развалената сделка за "Балкан"

Съд в САЩ отхвърли окончателно претенциите на израелския бизнесмен за 220 млн. долара срещу България

Зееви няма да получи обезщетение заради развалената сделка за "Балкан"

Българската държава няма да плаща обезщетение от 220 млн. долара на израелския бизнесмен Гад Зееви за това, че българското правителство развали приватизационната сделка за БГА "Балкан" и си взе активите в авиокампанията, съобщиха от Министерството на финансите в понеделник. Това е решил окончателно арбитражен съд в Ню Йорк, където Зееви заведе иск срещу българската държава за това, че не изпълнява решение на Парижкия арбитраж от 2006 г., осъждащо я да плати 10 млн. долара неустойка заради разтурването на договора за БГА "Балкан".

През юни 1999 г. Гад Зееви чрез компанията си “Зееви груп” бе одобрен за купувач на 75% от акциите на тогавашния национален превозвач авиокомпания “Балкан”. Зееви купи затъналата в дългове компания за 150 хил. долара и задължението да инвестира 100 млн. долара. За 19 месеца, в които Зееви е собственик на “Балкан”, превозвачът влошава драстично финансовото си положение и със скандална заповед израелският бизнесмен нарежда всички приходи над 500 долара да бъдат превеждани по специална сметка в Амстердам.

Поради спирането на полетите, правителството, което запази блокираща квота в компанията, поиска тя да бъде обявена в несъстоятелност, а съдът вкара в нея синдици. Последваха дълги спорове със Зееви, който след това обяви оттеглянето си от “Балкан” и се закани да съди България.

Израелският бизнесмен заведе в Париж два иска срещу България – първият през 2001 г. срещу Агенцията за приватизация за 230 млн. долара неустойки, вторият – срещу държавата за 70 млн. долара, с които Зееви твърди, че е кредитирал “Балкан”. Именно по втория иск през октомври 2006 г. на Зееви бе присъдено да получи неустойка от 10 360 143.79 щатски долара, както и лихва върху сумата до окончателното изплащане от Министерството на финансите като представител на държавата.

България обаче отказа да изпълни доброволно арбитражното решение, тъй като счете, че разполага с основателни възражения по Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения. Според правителството, в приватизационния договор за "Балкан" е предвидено арбитражните спорове да се водят по разпоредбите на българското право.

През 2007 г. Зееви заведе дело в Израел с искане за потвърждаване на арбитражното решение на съда в Париж и през 2009 г. го получи. Според Върховния съд на Израел приватизационният договор не ограничава възможността на Зееви да иска потвърждаване на арбитражното решение извън България, а евентуално се отнася само за неговото принудително изпълнение.

През 2008 г. Зееви заведе дело за признаване и изпълнение на арбитражното решение и в САЩ, но през март 2011 г. Федералният съд за южния район на Ню Йорк отхвърли молбата на Зееви, припомнят от финансовото ведомство.

Зееви обжалва, но на 24 август 2012 г. Федерален апелативен съд на САЩ потвърждава решението на първия съд и постановява, че е валидна клаузата от приватизационния договор за избор на съд, която задължава Зееви да търси признаване и принудително изпълнение на арбитражното решение само в България. Съдът отхвърля също така твърденията на Зееви, че българската съдебна система е несправедлива, неефектива и предубедена. Съдът постановява още, че Зееви не може да се ползва от решението на съда в Израел, тъй като той неправилно е тълкувал клаузата за избор на съд според израелското право, а не според приложимото българско право.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес