Зелената енергия ще поевтинее от юли

Зелената енергия ще поевтинее от юли

Преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми източници, ще бъде намалена от 1 юли 2012 г., съобщи пред журналисти във вторник председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Една от основните причини за готвеното поевтиняване е спадът на капиталовите разходи най-вече при реализирането на фотоволтаичните проекти, обясни регулаторният шеф, но не се ангажира с прогноза за спада на цената на зелената енергия, която ще има отражение върху промяната на крайната цена на тока за битовите и стопанските потребители. По думите на Семерджиев все още се правят анализи.

Цената за зелена енергия, чийто дял в общото потребление нараства , е част от образуването на тарифите по веригата от производството, преноса, разпределението и снабдяването с електроенергия. Тази година НЕК иска тарифите ѝ да се повишат с 18 на сто, а електроразпределителните дружества – с между 3.6 и 9.1 на сто. Семерджиев коментира преди време, че заради необходимостта от следващата година топлоцентралите да купуват парникови квоти за замърсяване на въздуха, очертаващото се поскъпване на електроенергията за следващия едногодишен регулаторен период е около 10 на сто.

Шефът на ДКЕВР не се ангажира с коментар за цената на природния газ от 1 юли, за която ден по-рано от обществения доставчик "Булгаргаз" съобщиха, че ако се подпише договорената в края март отстъпка от 11 на сто в цената на газа и няма промени във валутния курс на долара спрямо лева, синьото гориво може и да запази сегашните си цени.

Причината е, че комисията вече оряза исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената от април на 13 на сто вместо изчислените от държавната компания 26 процента поскъпване.

Семерджиев коментира още, че изборът на члена на ДКЕВР Евгения Харитонова за зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма е признание за експертността на комисията.

Радваме се, че наш член е избран за част от екипа на министерството, сега стои въпросът за избор на нов член на ДКЕВР, тъй като трябва да се попълни състава на регулатора, в момента обмисляме предложенията, каза Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес