На фона на продължаващите протести

Земеделското министерство смята да създаде ”Камара по тютюна”

Горене на тютюн в Гоцеделчевско, снимка БГНЕС

На фона на протестите на тютюнопроизводителите Министерството на земеделието и храните оповести в събота своите идеи за промени в Закона за тютюна, които включва създаването на централизирана "Камара по тютюна". Институцията се надява да намери баланс между сегашната пълна либерализация на пазара и тоталната регулация.

"Камарата" ще бъде независим централизиран надбраншови орган, който да обедини всички нива на тютюневия пазар - от производството до пласирането на  крайния продукт. Тя трябва да бъде гарант за коректни отношения в сектора, посочват от министерството.

Заради влошеното качество на произвеждания тютюн се предвижда адаптиране на механизмите за контрол и въвеждане на търговия със семена само от единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол.

Предвижда се създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци. Вписаните трябва да отговарят на определени минимални критерии. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора, смятат от земеделското министерство.

Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация за сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества. Производството на тютюн на територията на страната ще може да става само от регистрирани стопани. 

Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности. Ще бъдат регистрирани и търговците с необработен тютюн.

В събота тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада, защото са отчаяни от ниските изкупни цени, предаде БНР.

Недоволството на тютюнопроизводителите днес събра около 60 души на площада в град Хаджидимово, където през 2002-а година бяха запалени първите бали с тютюн.

Организира го наскоро създадено сдружение ”Басма“, чийто председател е Иван Сабахлъков. „Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа – късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка една къща джобовете са празни“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?