Земеделското министерство търси варианти за подкрепа на розопроизводителите

Земеделското министерство търси варианти за подкрепа на розопроизводителите

Министерството на земеделието, храните и горите търси варианти за подпомагане на розопроизводителите. Стемежът ни е да подкрепим сектора в трудната ситуация, в която е поставен.

Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, който се включи в честванията на Празника на розата в Карлово. Преди дни розопроизводители унищожиха 100 дка градини в знак на протест срещу ниската изкупна цена на розовия цвят.

Изкупната цена на розовия цвят е 1.60 лева при направени разходи от 2.40 лева за декар. Друг сериозен проблем е и фактът, че розопреработвателите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 година.

В събота зам.-министър Неделков поздрави жителите и гостите на Карлово от името на министъра на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков и им пожела да продължават да съхраняват традицията, отличаващата страната ни.

В Подбалаканските полета на Долината на розите бе представен ритуалът по розобер, както и демонстрация по розоварене.

В честванията на празника се включиха министърът на транспорта Георги Тодоров и зам.-министърът на културата Пламен Славов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?