Жан-Мари льо Пен критикува кампанията на дъщеря си като "прекалено спокойна"

Жан-Мари льо Пен

Френският крайнодесен политик Жан-Мари льо Пен заяви, че дъщеря му Марин льо Пен, която ще се бори за президентския пост на втория тур на изборите на 7 май, е трябвало да води по-агресивна кампания за първия тур, следвайки примера на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Марин льо Пен спечели 7,5 милиона гласа, с което подобри предишния рекорд на партията Национален фронт, но не успя да отнеме първото място от центриста Еманюел Макрон.

"Мисля, че кампанията ѝ беше прекалено спокойна. Ако бях на нейно място, щях да водя кампания като тази на Тръмп, по-открита, много агресивна срещу отговорните за упадъка на нашата страна, независимо дали са от левите или от десните сили", заяви 88-годишният Жан-Мари льо Пен пред радио Ер Те Ел.

Между Марин льо Пен и баща ѝ има противоречия, откакто тя се зае да изчисти имиджа на Националния фронт от асоциациите с ксенофобия при подготовката на кампанията за президентските избори тази година. През 2002 г. баща ѝ шокира света, като стигна до втория кръг на президентските избори, на който консерваторът Жак Ширак спечели съкрушителна победа.

Жан-Мари льо Пен често е обвиняван, че изказванията му са ксенофобски или антисемитски и през 2015 г. дъщеря му го отстрани от партията. Като неин основател обаче той остава известна фигура и представлява една от гледните точки. Друг признак за влиянието му е, че Националният фронт е взел около 6 милиона евро назаем от оглавяваната от него асоциация за набиране на средства, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?