Новите мерки на МВР срещу ширещата се битова престъпност:

Жандармерията ще пази в 15 области "на мускули – който издържи"

Охраната на турската граница, а не на парламента, свалила ефективността на полицията

Светлозар Лазаров. Снимка: БГНЕС

Целият състав на дирекция "Специализирани полицейски сили" в МВР, която е предназначена за борба с безредиците и охраната на рискови масови прояви, ще бъде мобилизиран, за да пази от този понеделник 15 от областите в страната, където се наблюдава най-сериозен ръст на битовата престъпност.

Това обяви в четвъртък главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров при представянето на спешните мерки, предприети от ръководството на полицията във връзка със зачестилите медийни репортажи за набези на престъпници в страната.

"На мускули – който издържи. Това е положението", лаконично каза Лазаров, запитан колко време смята, че т.нар. жандармерия ще издържи да пази денонощно "горещите" райони, както и какви условия ще бъдат осигурени на униформените по време на дежурствата им.

Основната идея на МВР е да ограничи командироването на полицаи по границата ни с Турция от областите, където има данни за завишена битова престъпност. Друга мярка е увеличаването на лимита за бензин на патрулите от въпросните области.

"Там, откъдето са уязвимите места по отношение на битовата престъпност, ще намалим, грубо казано, командироването на служители, които присъстват на българо-турската граница, с оглед спиране на нелегалната миграция. Паралелно с това ще повишим и лимитите на гориво на съответните областни дирекции с оглед справянето с битовата престъпност. Това са конкретните мерки, които са разписани за изпълнение. В областите с най-голям брой на случаи на битовата престъпност, вчера (сряда – бел. ред.) беше проведена среща при мен и те работят вече по тези случаи и имат конкретни отговорности", съобщи главсекът.

Според него увеличаването на броя на полицаите, които патрулират по улиците, няма как да се случи, тъй като това не е предвидено в бюджета на МВР, а и било "тоталитарен модел". Лазаров обаче не споделя това мнение по отношение на охраната на антиправителствените протести, последните от които бяха пазени от огромно количество униформени.

Запитан дали демонстрираните сериозни мерки за сигурност срещу студентските протести в края на миналата година в София са спомогнали за намаляването на ефективността на МВР в борбата с битовата престъпност, професионалният шеф на полицията бе лаконичен: "За протестите, да, оказаха донякъде влияние, но не са били структуроопределящи за престъпността".

По думите му основният проблем пред силовото ведомство се оказала мобилизацията на 1500 униформени, които на смени да охраняват границата с Турция от опитващите се да влязат в страната нелегални имигранти. Като доказателство за извода си Лазаров посочи, че най-проблемни откъм битова престъпност са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област, откъдето "беше командирован значителен човешки ресурс по границата".

Декларирайки готовност МВР "да си поеме отговорността" за противодействието на битовата престъпност, главният секретар не пропусна да иронизира предишното ръководство, напомняйки, че според него тя била обвързана повече с икономическата криза, отколкото с мерките, предприемани от полицията.

"Категорично мога да заявя, че имаме устойчиво завишаване на битовата престъпност през последните 4 години", добави Лазаров, очертавайки мандата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и тогавашния главсек Калин Георгиев.

Той използва случая да опровергае тиражираните в последно време информации в медиите за зачестили престъпления в някои по-малки населени места като Яворово, Милорад, Баница, Коиловци, Мечка и др. По думите му в повечето от тях статистиката отчитала намаление на престъпността.

"Тези цифри не ни топлят, съпричастни сме с проблемите на хората", побърза да уточни Лазаров, добавяйки, че искал от подчинените си "да имаме едно нормално човешко лице", за да се стимулира подаването на сигнали и сътрудничеството с полицията от страна на гражданите.

Запитан дали не смята, че занижените статистически данни във въпросните села се дължат по-скоро на т. нар. латентна престъпност, когато потърпевшите просто не съобщават за случилото се на МВР, той отбеляза лаконично: "Анализът показва, че латентната престъпност в годините на прехода е неразривна част от криминогенните фактори".

"Дали е спад или статистическа грешка, не е толкова важно", добави главсекът, визирайки свое изказване от миналата седмица, с което той оповести, че кризата с битовата престъпност е овладяна, тъй като бил регистриран спад, "бил той и статистическа грешка".

Споделяне

Още по темата

Още от България