Йовчев: При ГЕРБ никой не е бил задържан без одобрението на Цветанов

"Искането на вот на недоверие заради сферата на сигурността е безочие", смята МВР шефът

Сн. БГНЕС

По време на управлението на ГЕРБ никой не е бил задържан без знанието и одобрението на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, обяви в петък в парламента неговият наследник на поста вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Това е поредната атака, която силовият вицепремиер предприема срещу своя предшественик през последните месеци, след последователно го обвини за тежката ситуация покрай миграционната вълна към България, за оклеветяването на страната в Брюксел, за множеството неоснователни полицейски операции предишните 4 години, както и за ширещата се битова престъпност.

"За реформата за сектор "Сигурност", ми направи впечатление едно твърдение – че, едва ли не, прехвърлянето на функции на МВР към ДАНС, било заплаха за демокрацията. Какво да кажем, че е било МВР преди това? След като цялата концентрация на власт, е била в ръцете на министъра на вътрешните работи, това не е ли било заплаха за демокрацията? Върху всички СРС-та зам.-председателят на управляващата партия е имал пълен контрол. Не може да се приложи СРС, без знанието му и без разрешението му. Също така, той е имал пълен контрол върху репресивните функции. През този период никой не е можел да бъде задържан без знанието и одобрението на зам.-председателя на управляващата партия. Това не прилича ли малко на Член 1 от Комунистическата конституция", иронично запита Йовчев.

Той направи и очевидния извод, валиден за всички останали вътрешни министри преди Цветанов, че "всички разследвания са били практически под контрол на политическа фигура", повтаряйки за пореден път, че той лично нито четял разработки, нито справки от приложено подслушване.

По повод последната идея на ръководството на МВР – да мобилизира целия състав на жандармерията в 15 области с ръст на битовата престъпност, Йовчев не пропусна да маркира вината на предшественика си и по тази тема.

"Могат да бъдат видени и публичните му (на Цветанов – бел.ред.) изявления по този въпрос. Отношението към този проблем, мисля че е нещо, с което коренно се различаваме. Твърденията на министъра на вътрешните работи са, че битовата престъпност, която той нарича с друго име де (конвенционална престъпност – бел.ред.), но е резултат на по-скоро социални фактори и не е само работа на МВР да противодейства на битовата престъпност. Според неговите твърдения, този проблем ще бъде решен, когато излезем от икономическата криза. Изцяло не съм съгласен с това – това е наше задължение и работа и ще си я свършим. Мерки, които предприемаме съм ги обявявал неколкократно, но някой може ли да ми каже какви бяха мерките за справяне с битовата престъпност на предишното управление, някой видял ли ги е, аз не", продължи словесната си атака министърът, който по време на мандата на ГЕРБ първо бе шеф на ДАНС, а впоследствие и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Йовчев анонсира и срок от "два – три месеца", в който полицията да постигне видими резултати срещу набезите на престъпници в по-малките населени места.

"Идеята не е да се командироват полицаи в различни части на страната, които да стоят там постоянно. Те ще бъдат командировани периодично, ще свършват каквото е необходимо, и ще се връщат. Планът за битовата престъпност включва поредица от мерки. Това не означава, че жандармерията отива там и не излиза от тези населени места. Жандармерията ще свърши своето, тя има определена цел, която трябва да постигне, и ще я постигне", обясни МВР шефът новата мярка, представена преди ден от главният му секретар Светлозар Лазаров.

Той не пропусна да иронизира опозицията и по отношение на готвения от нея вот на недоверия по темата "Сигурност": "Не е ли малко странно, да се иска оставка на правителството за нещо, което е се е случило при предишното управление".

По-рано в петък Цветлин Йовчев демонстрира и по-остър тон пред бТВ, определейки претенциите на ГЕРБ, като "безочие", аргументирайки се с "успехите на сегашните управляващи при справянето с бежанската вълна, намаляването на битовата престъпност и реформирането на силовите структури".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?