Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Женските проблеми на царя

0 коментара

Повече жени в политиката, за да стане тя по-човешка и морална - поиска царят, преди да стане премиер и партиен лидер.

Славата се усмихна на Партията на българските жени с лидер Весела Драганова, когато в началото на 2001 г. съдът отказа да регистрира царското движение, поради нередности в документацията. Тогава никому неизвестната Драганова заедно с лидера на "Оборище" Тошо Пейков спасиха царското движение и то получи регистрация в ЦИК.

След зашеметяващата изборна победа обаче, женската партия -мандатоносителка не стана ракетоносител на модерните възгледи за равнопоставеност на половете в българската политика и общество, каквито заявки направи царят в предизборната ситуация. Вместо това Драганова лансира в интервю

потурите и мустаците

като предпочитани атрибути за истинския български мъж.

Лидерката продължава и днес да твърди, че българските жени нямат проблеми с дискриминацията на полова основа, въпреки феминизираната бедност и безработица у нас.

В нощта на изборната победа, Весела Драганова отрече пред журналисти, че е належащо приемането на закона за равнопоставеност на половете. В състояние на напреднала бременност, тя противопостави подобен закон на законите за майчинството и децата, като поиска предимство за тях. Сякаш правата на една група хора трябва да има предимство пред правата на друга група хора.

Година и половина по-късно, управляващото мнозинство на НДСВ и ДПС се кани да внесе в пленарната зала на първо четене общ антидискриминационен проектозакон, който слага под една шапка всички видове неравнопоставеност - на етническа, расова, полова и друга основа.

Изготвеният с подкрепата на множество неправителствени организации закон за равните възможности на мъжете и жените беше отхвърлен през миналата година, защото беше внесен в 39 НС от опозиционния съюз на ОДС. Според експерти обаче, общият антидискриминационен закон на НДСВ и ДПС е крачка назад спрямо специализирания закон за равнопоставеността на двата пола.

Комплексният подход срещу всякакъв род дискриминация

ще създаде повече рискове, защото неизвестните пред бъдещия институционален механизъм, натоварен да следи за прилагането на закона, ще бъдат разнопосочни и ще се заявят едновременно, при това в една среда на слаба информираност и чувствителност на посттоталитарното ни общество като цяло на тема равнопоставеност.

Самият политически елит трудно идентифицира проявите на нетолерантност на основата на пола. СДС докато беше на власт, бавно узря за решението на проблемите, които поставят двата пола в обществото и в националното стопанство т.е. за така наречените джендър проблеми. Напредъкът в СДС по въпросите на равнопоставеността на половете дойде благодарение най-вече на евроинтеграционния процес.

Преговорите с ЕС са подбудата и на сегашното управление да иска общ антидискриминационен закон. Оказва се, че поради силната инерция на стереотипите от комунистическо време, сред които и този, че

социализмът е направил жените равни на мъжете

на пазара на труда, самото българско общество не оказва натиск за решаването на наследените и на новите джендър проблеми.

БСП започна да прави първи плахи крачки в полето на равнопоставеността на половете едва след последния си 45 конгрес от юни 2002 г. За щастие женските неправителствени организации повишават партийната просвета по въпроса.

Например фондация "Джендър проект за България" успя през 2002 г. с подкрепата на Пакта за стабилност да информира и обучи в първични политически умения жените от партийните активи на четирите парламентарно представени политически сили. Благодарение на това обучение лидерът на БСП Сергей Станишев си призна, че му липсва женското присъствие в столетницата, която се оказа най-патриархално функционираща партия, наред с ДПС. Това е видно от пръв поглед - броят на жените на ръководни места в партиите издава доколко са модерни съответните политически сили. В БСП от 15 члена на Изпълнителното бюро на партията жените са две, в ДПС от деветима в Централното оперативно бюро само една е жена.

В същото време

царят вкара в парламентарната си група през 2001 г. най-много жени

в сравнение с останалите политически сили, но от точно те му докараха впоследствие и немалко главоболия. Още в първите дни от царската власт, жена отказа да влезе в парламента, въпреки че спечели депутатско място. Не след дълго пак жени, четири на брой и само един мъж, се отцепиха от групата на НДСВ и станаха независими. Основен мотив за недоволството им и днес продължава да бъде, че царят не изпълнява дадените предизборни обещания. Една от независимите царски депутатски - Елка Анастасова, излезе в края на 2002 година с предложението за създаването на парламентарна комисия по правата на жените, както подсказаха женски неправителствени организации, позовавайки се положителния опит на други страни в преход. В същото време лидерката на Партията на българските жени Весела Драганова докара в парламентарното барче цял детски хор от Пловдив,

който ѝ пя песни по повод рождения ден

под клоните на голяма коледна елха.

Искрено зашеметени бяха повечето парламентарни репортери от равнището на политическа култура на женската лидерка Весела Драганова, която в деня на втория вот на недоверие към кабинета по повод АЕЦ, цитира от трибуната на НС малкия Марио Балабанов, който запитан какво ще стане когато СДС и БСП се обединят, казал: "чалга ще стане. Нали вече се посрамиха по един път. Стига сме им гледали простотиите", изкрещя тогава Весела Драганова в подкрепа на правителството. Царят-премиер в този момент стоеше ням и дълбоко замислен в пленарната зала на НС.

Вместо приемането на закона за равните възможности на мъжете и жените и изграждането на институционален механизъм за защита на разнопосочните права на двата пола - само България от страните кандидатки за ЕС няма подобен механизъм, НДСВ предпочете освен приемането на общ антидискриминационен закон, да прокарва и антидискриминационни клаузи в социалното и трудово законодателство.

В резултат на царските усилия обаче

мъжете бяха поставени в неравностойно положение.

Вече една година - от януари 2002 г. действа законът за насърчаване на заетостта, който дава облекчения за работодателите, които наемат самотни майки, но не и бащи. Като прибавим и това, че мъжете са задължени да искат разрешение от съпругите си, за да вземат родителски отпуск за отглеждане на дете, картината на неравнопоставеността на полова основа у нас се изпълва не само с примери на ощетени жени.

Настрана ще оставим в случая съдебната практика по възлагането на родителски права. В България джендър - изследвания в областта на съдебната власт липсват, но това не е единствената бяла страница за рефлексии на тема пол. Самият факт, че още липсват обективни статистически данни за процентите работещи жени и мъже, процентите безработни жени и мъже, данни за размера на заплащането при еднаква работа и третиране, съотнесени към пола, говори, че държавата показва безпросветно пренебрежение към въпросите на равнопоставеността.

Вицепремиерката и министърка на труда и социалната политика Лидия Шулева обяви стартът на широко рекламираната програма от помощи към временна заетост, която де факто вкарва в капан най-вече жените. Като най-многочислени сред категорията трайно безработни, деквалифицираните, психологически потиснатите и поради често напреднала си възраст, жените без работа ще бъдат изправени пред грозния избор или веднага да загубят обезщетенията си за безработица или след една година, когато отново се окажат на трудовата борса. И всичко това им се случва, само защото царят трябва да се похвали с откриването на сто хиляди нови работни места, които са субсидирани от държавата и които не гарантират постоянна заетост. Неработещите, които откажат участие в програмата губят помощи веднага или ако се включат за една година в правителствената програма и след края ѝ не бъдат назначени, пак губят финансова подкрепа.

Царят, който се провъзгласи за модернизатор на родината си обаче, до момента нито дума не е изрекъл, за да заклейми домашното насилие или да защити жертвите на сексуален тормоз. Въпреки мащабната кампания на българската мрежа от женски неправителствени организации срещу насилието в дома, освен главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, никой от изпълнителната власт официално и публично не застана зад идеята да се напише закон срещу този таен терор. Само една царска депутатка с половин уста обеща, че нейната група би могла да внесе подобен текст, ако бъде изработен от някой от Третия сектор.

В този ред на мисли не може да пропуснем и събитието на 2002 година за царското семейство - сватбата на Калина. Въпреки че е единствена,

все пак е дъщеря, а не първороден син

- обясни по смисъл скромността на предстоящото сватбено тържество царят-премиер. Така Симеон за пореден път показа вярност не само към монархическата и патриархална традиция, но и близостта си до често дочувани реплики в селски кръчми на тема мъжка - женска рожба.

Женските проблеми на царя едва ли се изчерпват само с изброените по-горе въпроси. Едно е ясно обаче, че Симеон Сакскобургготски не може да продължава само на думи да се прави на модерен гражданин с мисия на обединител и обновител на родината, а трябва и чрез действия да покаже съпричастността си към джендър проблематиката, ако иска да не загуби европейския си профил и да навлече харесваните от Драганова потури. Като начало може да накара НДСВ да премисли още веднъж въпроса дали общ антидискриминационен закон е най-добрият начин за решаване на деликатните въпроси на равнопоставеността на половете.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.