Жертвите на коронавируса у нас станаха 10 (обновена)

Случаите на Covid-19 са вече 422, половината от които са в болница

Жертвите на коронавируса у нас станаха 10 (обновена)

Още двама пациенти с коронавирус починаха в сряда, с което жертвите на болестта у нас станаха 10. Същевременно броят на потвърдените случаи достигна 422, като почти половината са настанени в болница - 207.

През последните дни се наблюдава рязко увеличаване на пациентите, приети за болнично лечение, както и на тези в критично състояние.

В сряда настанените за интензивно лечение в болниците станаха 18.

За сравнение до понеделник около 1/3 от регистрираните случаи бяха в болница, а интубираните пациенти - 9.

Двама мъже са новите жертви на Covid-19

Двама мъже починаха в сряда, с което броят на жертвите на Covid-19 у нас станаха 10.

40-годишен мъж, пациент на "Пирогов“, чиято проба е била положителна за Covid-19, е починал след внезапно спиране на сърцето, съобщиха от Министерството на здравеопазването в сряда вечерта. Мъжът е постъпил в лечебното заведение преди два дни със симптоматика на новия коронавирус в среднотежко състояние. Веднага е бил диагностициран с двустранна пневмония, а по-късно е потвърден и коронавирус.

В интензивното отделение на болницата в Кюстендил по-рано почина и 57-годишен мъж, при който по-рано е доказан Covid-19. По информация на лечебното заведение мъжът и съпругата му наскоро са се завърнали от Германия. Той е страдал от лекостепенна хипертония, а в лечебното заведение е диагностициран и с двустранна пневмония.

В кюстендилската болница с двустранна пневмония и доказан Covid-19 е хоспитализирана и съпругата, която в момента е в стабилно състояние.

Над 200 души са в болница, 18 от които в тежко състояние 

Общо регистрираните случаи у нас са 422 души. Излекуваните вече са 20 души. Хората, които са настанени в болница са 207 души, от които в тежко състояние в структури за интензивно лечение са 18, сочат последните данни от сряда следобед.

Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби.

Към 1 април 241 от регистрираните у нас случаи  са на мъже и 181 на жени.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 13; Бургас – 20; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 8; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 26; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 7; София – 254; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Най-младият излекуван е на 27 години, а най-възрастният - на 80 години.

"Всичко ще е наред"

Специалистите от Катедрата по инфекциозни болести към Военномедицинската академия, които се борят на първа линия в борбата със заболяването, излязоха в сряда с послание към гражданите да си стоят вкъщи.

Облечени в специалните защитни костюми и маски, медиците се наредиха един до друг в двора на болницата, държейки листове с букви, изписващи посланието: "Всичко ще е наред!”

Няма да се купуват тестове от Китай

Шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски обяви сутринта, че възможностите на българските лаборатории са за 1300 теста в денонощие, но досега не са правени повече от 400 теста.

До този момент България е направила около 8 хиляди теста за коронавирус или по 1276 теста на 1 милион души. Според статистиката на Мутафчийски това е близко до средното за повечето страни в Европа.

Мутафчийски съобщи, че България се е отказала да купува бързи тестове от Китай, след като няколко европейски държави върнаха китайските тестове като негодни. "Бяхме на ръба на сделка", обясни ръководителят на щаба. Той посочи, че Нидерландия е върнала и 1.5 милиона китайски маски с високо ниво на защита FFP2.

Мутафчийски коментира, че до моментав света няма надежден бърз тест, но от САЩ идват информации, че вече е създаден такъв, който може да дава 99% верни резултати.

Германия е страната в Европа, която прави най-много тестове, но те се провеждат по бавната, но по-надеждна технология – PCR. Страната разполага с добре развита мрежа от лаборатории и може да си позволи масово тестуване.

"Има глобален проблем с лекарствата и тестовете", каза Мутафчийски.

За карантината 

Шефът на щаба обясни, че народните представители, които са дали отрицателен резултат при теста за Covid-19, ще се върнат на работа. Във ВМА също се правят масови тестове на администрацията заради съмнителен служител. Полицаите се тестват в момента.

За наложената пълна карантина на Банско, Мутафчийски каза, че местните лекари са отричали да имат много случаи на вирусна инфекция. Хората от оперативния щаб обаче са научили за наличие на инфекция при поне 50 души "по друг начин" (не през лекарите), но няма да разкрият какъв е той.

БЦЖ ваксината

Все още не ясно дали туберколозната ваксина БЦЖ забавя разпространението на коронавируса. Мутафчийски напомни, че България е една от малкото страни в света, където тази ваксина е задължителна и в момента.

"Следим внимателно как се развива ситуацията в Източна и Западна Германия. В Източна Германия (където БЦЖ е поставяна масово) наистина има по-малко случаи, но Германия е голяма страна. Възможно е нещата да не са дошли дотам", каза Мутафчийски.

Споделяне

Още по темата

Още от България