Жертвите на торнадо в САЩ са вече 28

Мощни бури в САЩ, простиращи се от крайбрежието на Мексиканския залив до Големите езера на север сринаха две малки градчета и убиха най-малко 28 души. Това бе втората вълна от смъртоносни смерчове тази седмица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-тежко пострада от стихията щатът Индиана, където загинаха 15 души. Практически е разрушен град Марисвил, а съседният Хенривил понесе тежки щети. В двете градчета живеят по около 2000 души. Марисвил е напълно изравнен със земята, каза шерифът на Кларк каунти, Чък Адамс. Репортажите, заснети от хеликоптер в Хенривил, показаха къщи с отнесени покриви, превърнати в развалини.

В щата Кентъки, където загинаха 12 души, в град Луисвил бе разрушено училището, но макар че торнадото връхлетяло по време на учебните занятия, има само леко ранени деца. От вчера са регистрирани шест огнища на торнадо в Индиана, Кунтъки и Охайо, където загина един човек.

Предишната седмица на територията на седем щати в Юга и Средния Запад бяха регистрирани около 100 смерча, които отнеха живота на 13 души. Новата мощната буря вчера причини проблеми и в щати далеч на юг, като Алабама и Тенеси. В Чатануга, Тенеси, шест души бяха хоспитализирани, след като 20 къщи бяха повредени при буря със силен вятър и градушка. Като предпазна мярка хиляди ученици в няколко щата бяха върнати в къщи, а няколко университета в Кентъки бяха затворени.

Торнадо нанесе щети на затвор с максимална сигурност на 20 км от Хънтсвил, Алабама, но никой от 2100 затворници не е избягал. Няма или пострадали, макар че покривът на две общи спални помещения, където спят по 250 души, беше разрушен. В Калифория късна зимна буря натрупа близо 2 метра сняг в части от планините Сиера Невада, създавайки условия за зимни спортове, но и опасност от лавини, които вече доведоха до смъртта на един скиор.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?