Жертвите при протестите във Венецуела достигнаха 90

Кадър от протестите във Венецуела, сн. ЕПА/БГНЕС
Три месеца след началото на антиправителствените протести във Венецуела броят на загиналите в тях е достигнал 90, съобщи снощи генералният прокурор на страната Луиса Ортега, цитирана от ДПА.
 
По думите на Ортега, която е най-високопоставеният критик на президента Николас Мадуро, понастоящем 4658 демонстранти са разследвани за убийства, нападения и увреждане на собственост. 
 
Тя добави, че ведомството ѝ е затруднено да разследва престъпления, защото много случаи се разглеждат от специални военни съдилища, които осъждат демонстранти по бърза процедура. Самата 59-годишна Ортега също е подследствена по съдебно дело в проправителствeния Върховен съд, което започна вчера. 
 
ТАСС цитира данни на неправителствения "Венецуелски криминален форум", според които в периода от 1 април до 4 юли са били задържани 3616 демонстранти, от които 1141 са още в ареста. Пред военните трибунали са били изправени 452 човека, а 438 са политически затворници, съобщи директорът на форума Алфредо Ромеро. 
 
Протестите във Венецуела срещу социалистическия режим се активизираха, след като Върховният съд разшири пълномощията на президента и ограничи функциите на парламента, който е под контрола на опозицията. 
 
Напрежението се засили, когато президентът Мадуро обяви, че на 30 юли ще има избори за Конституционно събрание. Според плана на режима този нов орган, създаден без референдум, ще има право да променя системата на държавно управление и конституцията на Венецуела, припомнят агенциите. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят