Жилищата поскъпнаха с 5% през 2020 г. въпреки пандемията

Увеличението се дължи на големите градове, но Варна и Пловдив са изключение

Жилищата поскъпнаха с 5% през 2020 г. въпреки пандемията

Пандемията и наложеният локдаун през март 2020 г. не са повлияли сериозно на жилищния пазар. След първоначалното стъписване спадът на цените през второто тримесечие на миналата година е преодолян през третото. Така средно за страната жилищата са поскъпнали с 4.8 на сто на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това се дължи основно на ръста на цените в няколко от големите градове като София, Бургас, Русе и Стара Загора, докато във Варна жилищата са поевтинели, а в Пловдив са останали без промяна, показват данните на НСИ.

С настъпването на пандемията и наложения локдаун през март 2020 г. се очакваше цените на имотите да тръгнат надолу, но това не се случи почти никъде по света, коментира Ирина Перфанова, заместник-председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на директорския борд на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI, цитирана в прессъобщение.

Пазарът на жилища у нас остана стабилен през динамичната 2020 г. и без съществени изменения в цените, които останаха на нивата от миналата година, показва анализът на "Бългериан Пропертис". Според агенцията за имоти факторите за това са подкрепата на банките, които не спряха кредитирането (ръст в обема новите кредите от 11% за първите 10 месеца на 2020 г. спрямо 2019 г) и по-ниските лихви, които достигнаха исторически най-ниските си нива – под 3%. Новото строителство не спря и обектите продължиха да напредват, което даде увереност на купувачите, посочват от "Бългриан Пропертис".

Ирина Перфанова допълва, че недвижимите имоти се оказват добро убежище за спестяванията при криза.

Най-голям ръст на цените на жилищата в София

Данните на НСИ за шестте големи града у нас отчитат най-голям ръст на цените на жилищата в София - с над 12 на сто през третото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Увеличение се наблюдава както при цените на новите апартаменти, така и при старото строителство.

"На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5 на сто. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на броя на сделките", коментира Перфанова.

Според нея инвестицията в новоразвиващите се райони е интересна и поради факта, че нейната стойност се увеличава с по-бързи темпове.

Средната цена на жилищата в София вече наближава 1150 евро/кв.м, а в считаните за най-престижни райони средната цена се движи между 1500 и 1700 евро/кв.м, каза Перфенова.

За сравнение в края на миналата година от "Бългериан Пропертис" посочиха, че средната цена на жилищата в София за 2020 г. е 1080 евро/кв.м. НСИ не публикува данни за средни цени на жилищата по области от 2015 г., както правеше преди това.

Перфонова посочва, че с над 20 на сто се е повишил интересът към имотите в столичния квартал "Полигона" след лятото на 2020 година. Според нея това се дължи до голяма степен на предстоящото въвеждане в експлоатация на Суперкомпютъра, като част от "София Тех Парк", както и наскоро обявеното продължаване на трасето на метрото до бул. "Цариградско шосе".

Според Перфанова има все по-голямо търсене на жилища с две и три спални във връзка с пандемията.

От "Имотека" коментираха в края на миналата година, че ръстът на цените в София се дължи не на действителното покачване на цените на квадратен метър, а на промяна в профила на търгуваните жилища.

"Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Тристайни и многостайни жилища се купуват за собствено ползване и тогава купувачите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството, като тези фактори се отразяват на цената", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", в края на миналата година.

Данните на агенцията показват още, че пандемията е събудила интереса към градски къщи, както и към партерни жилища със собствен двор при новото строителство и апартаменти с големи тераси при старото строителство.

Растат цените на жилищата и във Бургас, Русе и Стара Загора

Данните на НСИ отчитат ръст в цените на жилищата още в големите градове Бургас, Русе и Стара Загора.

Най-голямо е увеличението на цените в Бургас – с 8.5 на сто на годишна база, докато в Русе и Стара Загора е с по 7 на сто.

В Бургас и Русе ръстът в цените на апартаментите е по-голям при старото строителство, докато при новото е по-малък, а в града на Дунава дори е без промяна.

В Стара Загора тенденцията е обратна. Там цените на новите жилища са се увеличили с 11 на сто, докато ръстът при старото строителство е 5.5 на сто на годишна база, показват още данните на НСИ.

Поевтиняване на апартаментите във Варна

От големите градове единствено във Варна цените на жилищата са поевтинели с 2 на сто през третото тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ. Спад е отчетен както при новото, така и при старото строителство.

В Пловдив като цяло цените на жилищата остават без промяна. Данните на НСИ обаче отчитат спад на цените при новото строителство с 10 на сто, докато при старото те растат.

По региони статистиката отчита минимален спад от 1.7% на цените на жилищата единствено в Южен Централен регион, където са областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

Без промяна са и цените на жилищата в Североизточния регион, в който са включени областите Варна, Добрич, Силистра и Шумен, показват още данните на НСИ.

Според тях като цяло в страната интересът е насочен повече към старото строителство, отколкото към новото. Най-вероятно това се дължи на сигурността на инвестицията във време на криза.

Ръст в търсенето на къщи

Освен покупката на жилища в големите градове, другата тенденция, която се наблюдава на пазара, е увеличено търсене на къщи заради пандемията и наложените мерки за изолация. Това отчитат всички агенции за недвижими имоти.

Повишено търсене на къщи има около големите градове и в курортите. Онлайн платформата imoti.net отчита ръст в търсенето на къщи с двор в близост до Варна, София, Пловдив, Бургас.

Търсят се както нови и луксозни къщи, готови за живеене, така и парцели с малки и стари сгради, годни за обитаване.

Един от основните критерии на купувачите е къщата да не се нуждае от основен ремонт и да може да се ползва веднага. Цените варират в широк диапазон в зависимост от редица фактори – местоположение, път, екстри, строителство и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес