Жители на столичния кв. "Младост" протестираха заради забавено саниране

Снимка: БГНЕС

Жителите на 4 блока с над 400 апартамента в столичния кв. "Младост" излязоха на протест в неделя заради забавена процедура по санирането на сградите, в които живеят. Недоволството на гражданите от блокове 451, 457, 213 и 220А е предизвикано от решението на новоизбрания кмет на общината арх. Стефан Стефанов, който според тях решава, че трябва наново да започне конкурсът по избор на фирмите за саниране.

Протестиращите подчертават, че не симпатизират на нито една политическа сила и протестът им не е политически – за тях е важно администрацията де се води главно от интересите на гражданите и да не ги бави излишно, предаде БГНЕС.

Сред инициаторите на протеста е Валентин Костов, член на УС на Сдружението на собствениците в блок. 451. Той разказа, че сдружението е създадено преди 5 години именно да участва в Националната програма за енергийна ефективност. Още същата година общината е сключила договор за обследване на блока като е изготвен необходимият паспорт.

Костов разказа, че след издаването на паспорта Столична община прехвърля ангажиментите по санирането на районната администрация в "Младост". Тогава нещата заспаха. "4 години минаха без да е направено нищо. Смениха се четирима кмета – резултатът е нищо".

След многократни срещи с районната администрация, живеещите в петте входа на блок 451 свикват общо събрание. "Очаквам, че районният кмет Стефанов ще се появи на това събрание, защото е уведомен писмено", каза Костов.

Междувременно районният кмет арх. Стефан Стефанов заявява в отворено писмо до медиите, че обществената поръчка за санирането на блоковете не е приключила. Дейността на комисията ще изготви доклад до 13 март.

Жителите обаче не са съгласни с казаното и се мотивират с това, че след като Стефанов е бил главен архит

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?