Жителите на две италиански области гласуват за по-голяма автономия

Жителите на две италиански области гласуват за по-голяма автономия

Жителите на две от най-богатите области в Италия – Ломбардия и Венето, гласуват днес на референдум за повече автономия от централните власти. В двете области се произвежда 30% от брутния вътрешен продукт на страната. В тях живее около 1/4 от населението ѝ.

Целта на местните власти е да използват резултатите, за да издействат по-големи отстъпки от Рим. Те заявяват, че случаят общо с тези на Шотландия или на Каталуня, които проведоха референдуми, за да поискат отделяне съответно от Великобритания и Испания.

Според британското издание „Гардиън“ двете области вероятно ще се опитат да се преборят за полуавтономия, която засяга основно финансовото и административното им управление. Изданието припомня за случая на планинското градче Сапада във Венето, което скоро ще стане част от Фриули-Венеция Джулия - провинция, която е сред четирите в Италия с полуавтономно управление.

Според кмета на градчето освен културната и историческа близост с Фриули, мотив за преминаването към полуавтономната област е по-добрият финансов контрол, по-доброто здравеопазване, устойчиви инвестиции и по-висок стандарт на живот в тази област.

Противниците на референдума в Ломбардия и Венето смятат, че това са излишни разходи. Допитването ще излезе 55 млн. евро, а преговори за полуавтономия от Рим могат да се водят и без нарочен референдум, в който жителите да поискат новия статут.

Лука Дзая и Роберто Марони, които управляват съответно Венето и Ломбардия, обаче твърдят, че Рим ги е оставил без избор, отказвайки да се вслушва в призивите им за диалог.

Споделяне

Още от Свят