Жителите на френски град искат да запазят улицата "Георги Димитров"

Жителите на френския град Сен-Сир Л'Екол се обявиха срещу плановете на кмета им да прекръсти улица "Георги Димитров" на "Нелсън Мандела", пише френското електронно издание "Ле Нувел", цитирано от БТА.

Плановете на кмета Бернар Дьобан да промени името на улицата, кръстена на бившия български комунистически ръководител, дори накараха хората, живеещи на нея, да направят петиция.

Причините за това не са само сантиментални, отгбелязва Франс прес. В случай на промяна на името на улицата, жителите ѝ трябва да направят редица административни постъпки. Те трябва да изпратят над 30 писма до различни компании - банки, застрахователи, доставчици на газ, ток и вода, паспортни служби и прочие - за да ги уведомят, че адресът им е променен.

Бизнесмените с фирми или магазини на улицата пък трябва да информират административните служби, че адресът е сменен, да променят също така рекламите и визитните картички на обектите си.

През 2001 г. тогавашният кмет на Сен-Сир Л'Екол Филип Лаво прекръсти булевард "Робеспиер" на "Шарл де Гол" и улица "Ленин" на улица "Мансар" и до днес хората все още не могат да свикнат с новите имена, посочва френското издание.

Споделяне

Още от Свят