Животновъди искат изгодни държавни кредити заради сушата, иначе - пътни блокади

Седем животновъдни асоциации заплашиха да предприемат блокади на пътищата, ако в 30-дневен срок премиерът Пламен Орешарски не изпълни исканията им за отпускане на нисколихвени и с петгодишен гратисен период държавни заеми и лесно преминаване на ферми, мандри и преработвателни предприятия от ІІ и ІІІ категория и първа категория. Претенциите им са заради сушавата година, която затруднила фермерите да платят досегашните си заеми, и заради невъзможността да се покрият изискванията за най-високата категория, която позволява на предприятията да излязат извън българския пазар.

Ваучерна схема, според която за всяко гледано животно стопаните да могат да получават по 1000 евро дългосрочен заем с 3% лихва и отложен за след пет години старт на погасяване на сумата, са разработили от Съюз на животновъдите в България, Националното сдружение на месо и млекопроизводителите, Асоциация на млекопроизводителите "Тракия милк” - Пловдив, Национална асоциация на животновъдите в България, Национален съюз на говедовъдите, Асоциация на животновъдите "Гергьовден” от Стара Загора и Национална овцевъдна асоциация. Те искат още техни стари заеми, отпуснати от Държавен фонд "Земеделие" от 2008 г. досега, да се прекредитират.

Председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова смята, че няма нужда държавата да иска ново отлагане на срока, в който фермите трябва да отговарят на европейските изисквания, за да получат първа категория, което ще е третото за българските предприятия. "Ние не виждаме смисъл от това отлагане, защото тези 33 хиляди ферми, които не са регистрирани първа категория, а се водят все още ІІ и ІІІ категория, те са с много малък брой животни и колкото и да се отлага във времето дерогационният период за регистрация във времето няма да успеят, тъй като вложенията са доста", смята Христова. Затова организациите искат облекчаване на условията за категоризация, за да могат и тези ферми да се категоризират. Не е ясно обаче как ще стане това, при положение, че има европейски стандарти, които трябва да се покрият.

Сред другите условия, поставени пред правителството, са 10 % от директните евросубсидии за новия програмен период от 2014 г. до 2020 г. да бъдат разпределени между зеленчукопроизводители и животновъди, гледащите добитък да получават държавни и общински пасища и мери без търг и да се възстановява акциза върху горивата за животновъдите от следващата година.

Агроведомството вече обяви, че е подготвило законови промени, което ще позволят на животновъдите да ползват без търг и конкурс терени от Държавния поземлен фонд, разработена е и схемата за възстановяване на акциза върху горивата, но заради смяната на правителството не е задействана Христова се надява обаче тя да стартира в началото на 2014 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?