Жребият е хвърлен: Армин Лашет ще е кандидат на консерваторите за канцлер на Германия

Баварският премиер и лидер на ХСС Маркус Зьодер подкрепи Лашет, който е лидер на ХДС

Жребият е хвърлен: Армин Лашет ще е кандидат на консерваторите за канцлер на Германия

Регионалният лидер на Бавария Маркус Зьодер подкрепи председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет като кандидат на германските консерватори за канцлер, предаде Ройтерс във вторник. Зьодер беше основният съперник на Лашет при определянето на кандидата на консерваторите.

"Жребият е хвърлен: Армин Лашет ще бъде кандидатът за канцлер на консервативния съюз", каза на пресконференция Зьодер, който е лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), съюзника на ХДС.

"ХДС вчера взе решение. Ние уважаваме това и аз уважавам това. Обадих се на Армин Лашет и го поздравих. Казах му, че ние от ХСС приемаме решението. Предложихме му нашата пълна подкрепа. Ще го подкрепяме безрезервно и с всички сили", заяви Зьодер.

Армин Лашет призова днес блока ХДС/(ХСС да се обедини след разногласията за избора на приемник на канцлера Ангела Меркел, за да могат двете партии да запазят крехката си преднина в социологическите проучвания пред Зелените пет месеца преди парламентарните избори през септември.

"Важно е блокът ХДС/ХСС да влезе в предизборната кампания като един отбор", заяви на пресконференция лидерът на Християндемократическия съюз Лашет.

"ХДС няма да спечели тези избори без ХСС, но и обратното е вярно", добави Лашет, цитиран от Ройтерс.

По-рано Лашет, който е и министър-председател на най-многолюдната германска провинция – Северен Рейн-Вестфалия, бе подкрепен от Националния съвет на ХДС. Партиен говорител заяви, че 31 членове на съвета са подкрепили лидера на партията, а девет са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер. Шестима души са се въздържали в гласуването, организирано късно снощи след над шест часа обсъждания.

Блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. Те ще бъдат на 26 септември.

Предварително Зьодер бе казал, че ХДС трябва да вземе решението кой да бъде кандидатът. "Ние в ХСС и лично аз ще уважим каквото и решение да бъде взето", каза той.

Десноцентристкият съюз е най-големият блок в парламента и въпреки че популярността му в социологическите проучвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има вероятност да бъде човек от неговите редици.

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се страхуват, че може да загубят още места в парламента на изборите.

С подкрепата си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС предпочете да запази надмощието си в консервативния блок пред перспективата да постигне победа на изборите начело с 54-годишния Зьодер. Ако баварският премиер бе станал водещ кандидат, той би поел контрола върху консервативния блок и би могъл да доминира с години, отбеляза Ройтерс.

Тъй като канцлерката Ангела Меркел ще се оттегли след изборите, се засилваше натискът върху консерваторите да се споразумеят за кандидат в момент, когато рейтингите им са на едногодишно дъно заради хаотичното управление на пандемията.

Бъркотията в консервативния лагер бе в контраст с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха вчера съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер. За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост.

Консерваторите запазват крехка преднина в проучванията пред Зелените, но разногласията кой да бъде техният кандидат може да навредят на усилията им да се задържат на власт без Меркел, която им спечели четири поредни победи и управлява 16 години.

Армин Лашет: приемникът центрист

В качеството си на лидер на ХДС Армин Лашет на теория винаги е имал най-сериозни шансове да бъде кандидатът за канцлер на консервативния блок в Германия на парламентарните избори през септември, предава ДПА.

В крайна сметка, Лашет надви своя сериозен съперник в борбата за определяне на кандидат за канцлер на консерваторите. Това поставя председателя на ХДС в най-изгодната позиция да стане приемник на Ангела Меркел на канцлерския пост в Германия.

Лашет вече даде индикация, че ще продължи наследството на Меркел и ще се придържа неотклонно към центристката политика на досегашната канцлерка. Въпросът е дали това е достатъчно да му гарантира канцлерската позиция през септември.

Като премиер на Северен Рейн-Вестфалия, която е най-населената германска провинция и индустриален център, Лашет има силни позиции на регионално ниво, но за да може да стане канцлер, той ще трябва да положи усилия, за да стане по-популярен на национално ниво, отбелязва ДПА.

Социологически проучвания от последните дни сочат, че Лашет, който е юрист по образование, би загубил от потенциални съперници от по-малко популярни партии, ако Германия избираше канцлера си директно.

Лашет е ревностен католик и баща на три деца. Преди да влезе в политиката, той първоначално иска да стане журналист, а след това се занимава с книгоиздаване.

Лашет е бивш депутат в германския парламент и бивш евродепутат. Той премина през няколко министерски поста в регионалното правителство на Северен Рейн-Вестфалия преди да изведе ХДС до победа на регионалните избори в тази провинция през 2017 г.

Председателят на ХДС е убеден привърженик на европейската идея и е по-склонен да постига компромиси, отколкото да влиза в конфронтации.

Лашет бе разкритикуван заради начина, по който се справя с коронавирусната криза като регионален лидер. Според критиците му той е проявил непоследователност. Предполага се, че политиката му по отношение на коронавируса е ключова причина за намаляването на популярността му в социологическите проучвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа