"Журнал дьо Диманш": В България цари мафиотски манталитет и ендемична корупция

"Журнал дьо Диманш": В България цари мафиотски манталитет и ендемична корупция

"Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на ротационното председателство на ЕС е прекалено". Това се казва в обширен анализ на водещото френско издание "Журнал дьо Диманш" за ситуацията в България.

Каквато и да бъде ефикасността на този закон, след като българското правителство предприе цяла камара от мерки и декрети, създаде и комисия за борба с този бич, корупцията все още стряска Брюксел и поставя България сред трите най-корумпирани страни в ЕС, допълва френската медия.

Според "Журнал дьо Диманш" - "България е една малка Русия - цари мафиотски манталитет и никога няма да отговори на изискванията на поставените критерии“ на Европейската комисия. В коментара се допълва, че 10 години след приемането си в ЕС страната не е отбелязала напредък.

"Борбата срещу корупцията е областта, в която има най-малък напредък през последното десетилетие. При това въпреки съществуването на Механизма за сътрудничество и проверка", пише изданието. То цитира доклада на Центъра за изследване на демокрацията от 2016 г,, който се отбелязва, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки рушвет. Според Николай Стайков от фондация "Антикорупционен фонд" най-страшното е липсата на съдебни преследвания.

"Притеснителен е малкият брой на разрешените случаи. В затвора отиват само малките, дребни риби. Нито един от главните герои от последните години не е зад решетките, дори за един ден", казва Стайков пред френската медия.

Според едно скорошно проучване на "Отворено общество“ под 15% от населението вярва в институциите и причината е корупцията, която е навсякъде.

"Корупцията е навсякъде. Искаш рушвет – заповядай. За яслата, за доктора, за полицая или по-високо в стълбицата, за да се спечели договор, финансиран от ЕС. Столицата не показва нищо от това и предлага на гостите само една луксозна витрина и усмивки. Трябва да посетите обаче южните квартали в полите на Витоша, за да срещнете тази повсеместна корупция, която не може да се види с просто око", пише "Журнал дьо Диманш".

Десет семейства си разделят богатствата на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от бодигардове и камери. Да живееш в Бояна или Драгалевци означава: "Аз съм богат" или "Аз съм корумпиран".

"Корупцията не се измерва. Това е усещане на всеки един българин от доста време насам“, казва журналистът от в. "Сега" и специалист по европейските въпроси Светослав Терзиев. През 2016 г. "Прозрачност без граници" посочваше България като страна от ЕС, където усещането за корупцията е най-остро.

Собственикът на първата независима информационна агенция БГНЕС Любчо Нешков успява да създаде семейна новинарска компания, интегрираща за пръв път на едно място новини, снимки и видео. Той имаше гениалната идея да се свърже с мобилен оператор и така рязко увеличава продажбите си. "Вършех си своята работа, давах думата на всеки, включително и на тези, които критикуваха правителството", казва Нешков пред френското издание. Tова обаче не е по вкуса на всички. Санкцията не закъснява и през 2011 г. получава лаконичен СМС, че неговият договор е прекратен.

"Винаги е имало псевдо приятелски обаждания, странни препоръки, но никога не се е стигало до там", казва Нешков. В България не се отива в затвора, ако критикувате властите, но отмъстителните мерки са многобройни и доста лоши. Част от клиентите прекратяват договорите, фактурите стават непосилни. Нешков е принуден да намали дейността си.

В класацията на "Репортери без граници" България се срина от 35-о място до 109-о място по свобода на словото от 180 държави през 2017 г. Това е най-лошото място в класацията на страна-членка на Евросъюза. Общо 92% от българските журналисти признават за честа намеса в тяхната работа, чрез мафиотски методи. Любчо Нешков знае доста неща по този въпрос, пише още в публикацията на "Журнал дьо Диманш".

Споделяне

Още от България