Журналистическа организация сезира ЕК за случая с Росен Босев

Журналистическа организация сезира ЕК за случая с Росен Босев

Асоциацията на европейските журналисти – България ще поиска от Европейската комисия да включи случая с осъдителната присъда срещу журналиста от "Капитал" Росен Босев в следващия доклад за България.

"Казусът с журналиста от "Капитал" Росен Босев е прецедент в последните години и не бива да бъде отминаван", каза Иван Радев от асоциацията, цитиран от БНР. Той обясни, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре.

"Присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист. Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение", коментира Радев.

Росен Босев бе осъден окончателно на 1000 лева глоба за оклеветяване на бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Един от основните проблеми по делото е председателят на съдебния състав съдия Петя Крънчева, която отхвърли исканията на журналиста да си направи отвод. Росен Босев е автор на множество критични публикации за работата на Крънчева. Съдийката е отхвърлила искането да се оттегли от състава с аргумента, че не е чела въпросните публикации.

Подобни дела Стоян Мавродиев е завел срещу още двама журналисти, като те са били оправдани, напомня Асоциацията на европейските журналисти.

Рисен Босев е осъден във връзка с негов коментар за фалита на Корпоративна търговска банка, подчерта Иван Радев и добави, че тогава Комисията за финансов надзор е наложила рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелства около фалита на банката.

"Тогава ние реагирахме и заявихме, че това е репресия, и съдът отмени наложените санкции", припомни Иван Радев.

В края на миналата седмица "Капитал" съобщи, че Росен Босев ще подаде жалба пред Европейския съд по правата на човека във връзка с присъдата му.

Споделяне

Още от България