Журналистите, разкрили "Панамалийкс", отказват да сътрудничат на САЩ

Журналистите, разкрили "Панамалийкс", отказват да сътрудничат на САЩ

Консорциумът, координиращ разследването, добило популярност като "Панамалийкс", отказа да сътрудничи на криминалното разследване, започнато от Министерството на правосъдието на САЩ, съобщи "Ройтерс" в петък.

Главният прокурор на Манхатън Прийт Бхарара е изпратил писмо до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) с искане на допълнителна информация, която да му помогне в разследването за избягване плащането на данъци, написа във вторник в."Гардиън".

В четвъртък групата обаче е заявила на прокурори от службата на Бхарара, че няма да им предостави непубликувани данни.

"ICIJ и организацията Center for Public Integrity, от която сме част, са медийни организации, защитени от Първата поправка на американската Конституция и от други правни положения, защитаващи ги от превръщане в инструмент на провараздавателните органи", заявява директорът на ICIJ Джерард Райл в позиция, публикувана в сайта на консорциума.

Той не е публикувал огромна част от близо 11.5 милиона документа от панамската кантора "Мосак Фонсека", които партньорски медии по цял свят използват, за да съобщават как известни личности и корпорации са прикривали активи с цел неплащане на данъци.

Споделяне

Още от Бизнес