Зимовникът за кораби край Русе ще се дострои от концесионер

Съоръжението за зимуване на плавателни съдове край Русе ще се дострои он концесионер, съобщиха от транспортното министерство в петък след посещение на ресорния министър Ивайло московски в крайдунавския град.

Проектът за изграждането на т.нар зимовник за кораби стои недовършен над седем години заради липсата на пари. В него досега са вложени около 20 млн. лв. от предсъединителната програма ФАР и от държавния бюджет, а довършването му ще стане по механизмите на публично-частното партньорство.

"Получихме разрешение от Европейския съюз и предстои да стартираме процедура по отдаването на концесия на зимовника при град Русе”, каза Московски, цитиран от пресцентъра.

"Потенциалният инвеститор ще завърши проекта със собствени средства, като след това ще може да го използва срещу съответните концесионни такси”, допълни той. Зимовникът ще осигури престой през цялата година за 26 плавателни съда и яхти с гарантирана дълбочина в акваторията 3.50 м и при ниско корабоплавателно ниво.

По време на визитата си в Русе министър Московски посети и единствения в страната Музей на транспорта и съобщенията. По думите му, в момента се проучват възможностите за прехвърлянето на неговото управление от "Холдинг БДЖ” към Община Русе. Така музеят, където е експониран и използванията от Цар Борис ІІІ луксозен влак, ще може да кандидатства за европейско финансиране. Към настоящия момент неговият статут не е уреден и не отговаря на изискванията за музей съгласно Закона за културното наследство.

Министър Московски съобщи и че е в ход подготовката на проект за модернизация и реконструкция на жп линията Русе-Варна. По думите му за ремонт на първата железопътна линия в България ще се търси финансиране по инициативата "Свързана Европа”. Индикативната стойност на проекта е около 300 млн. евро., а линията може да се обособи като основен транспортен коридор между река Дунав и Черно море, обясни Московски.

Споделяне

Още от Бизнес