Златото се колебае близо до шестгодишен максимум заради Ирак

Златото, сигурно убежище за инвеститорите при кризи, поддържа днес цена близо до най-високите равнища за последните шест година поради напрежението около Ирак и Северна Корея и поради отслабването на долара, предаде Ройтерс.

Спот котировките купува/продава на пазара за ценни метали в Лондон в 10:09 ч. по Гринуич бяха 352,75/353,50 долара за тройунция, малко по-ниски от последните котировки снощи в ню Йорк - 353,00/353,75, поради леко засилено предлагане на вече достигнатите високи цени.

В предишната сесия цената скочи до 356,50 долара /най-високата от март 1997 г. насам/ поради засилени покупки от инвестиционни фондове, опасяващи се от падането на долара и от евентуална война срещу Ирак, която ще доведе до поскъпване на петрола.

В сравнение с цената преди една година днес златото е с 28 процента по-скъпо, което го прави един от най-печелевшите активи, отбелязва Ройтерс.

Според Джон Рийд, анализатор от Ю Би Ес Уорбърг, възможно е златото отново да поскъпне до 356-357 долара за тройунция поради продължаващата и днес слабост на долара спрямо еврото.

Еврото поддържа висок курс в очакване на данни за заетостта в САЩ, които трябва да бъдат оповестени в 13:30 ч. по Гринуич. Европейската валута е силна и поради постигнатото споразумение за повишаване на заплатите между работниците от обществения сектор и правителството в Германия, с което бе предотвратена опасността от стачка.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?