Знамето на Белия дом отново е спуснато наполовина за погребението на Маккейн

Знамето на Белия дом отново е спуснато наполовина за погребението на Маккейн

Два дни след кончината на Джон Маккейн американският президент Доналд Тръмп заяви, че уважава сенатора републиканец за "службата му на страната". Той нареди знамето на Белия дом отново да бъде спуснато наполовина до погребението на Маккейн, предаде Асошиейтед прес.

Флагът на Белия дом беше свален наполовина през уикенда, но в понеделник отново беше издигнат, а след критики - пак бе свален.

Тръмп и Маккейн бяха в обтегнати отношения от години. След смъртта на сенатора от Аризона в събота Тръмп изказа в Туитър съболезнования на близките му, но пропусна да направи публично изявление.

В писмено изявление в понеделник той съобщи, че е помолил вицепрезидента Майк Пенс да говори на церемонията в памет на Маккейн в Капитолия в петък.

Президентът каза още, че ще изпълни молбата на семейството на Маккейн да се осигури военен транспорт на тленните му останки от Аризона до Вашингтон.

"Безобразие е Белият дом да отбележи смъртта на американския герой Джон Маккейн с две изречения в Туитър, без да отдаде почит на героичния му и вдъхновяващ живот", заяви изпълнителният директор на АМВЕТС Джо Ченъли, цитиран от БТА.

Като не остави знамената свалени и секунда повече, отколкото изисква законът, въпреки старата традиция те да остават наполовина свалени до погребението, Белият дом открито демонстрира грубо неуважения към дългогодишната служба и саможертва на сенатор Маккейн в полза на страната ни, както и към службата на всички негови другари ветерани, изтъкна Ченъли.

Тръмп няма да присъства на траурната церемония на Джон Маккейн във Вашингтон, съобщи говорител на починалия в събота сенатор републиканец, цитиран от Франс прес. Церемонията ще бъде през уикенда.

"Доколкото ни е известно президентът няма да присъства на траурната церемония", заяви говорителят Рик Дейвис на пресконференция в щата Аризона. Той прочете посмъртно послание от сенатора, осъждащо съперничествата, които водят до "негодувание, омраза и насилие по четирите краища на планетата".

Споделяне

Още от Свят