Знатно погребение от ХІV век е открито на Калиакра

При провежданите археологически разкопки на Калиакра е открито богато погребение от XIV век на неизвестен до момента аристократ – Господин Георги Палеолог, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ), чийто директор доц. д-р Бони Петрунова ръководи експедицията.

Проучванията на средновековната морска столица на България се провеждат от 2004 г.  Тазгодишното финансиране на разкопките е от Министерство на културата и община Каварна.

За последните 16 сезона на терена са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век), посочват от НИМ.

В гроба археологическият екип е разкрил богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуалът по изпращането на младия покойник. Погребението е извършено през втората половина на XIV век, като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни.

Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Съдът за сълзи на оплаквачките

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкрива името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август, като през 2019 година Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра – "Татарска плячка", която съдържа 950 предмета от злато и сребро.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?