Зоран Заев няма да се кандидатира за президент

Зоран Заев

Премиерът на Република Македония Зоран Заев няма да се кандидатира на предстоящите догодина президентски избори, които председателят на парламента Талат Джафери ще насрочи в края на февруари, предаде агенция МИА, цитирана от БТА в сряда. 

 
Според правителствени източници Заев предпочитал заедно с президентските да се организират и парламентарни избори, но по въпроса трябва да се произнесат и коалиционните партньори, а някои от тях не подкрепят тази идея. 

 
Заев възнамерява след празниците и след приключването на промените в конституцията да се посвети на избора на кандидат за президент.  

Мандатът на сегашния държавен глава Георге Иванов приключва през май 2019 г. 

 

По-голямата част от анкетираните македонски граждани виждат премиера Зоран Заев на президентския пост, сочи проучване на общественото мнение, проведено от телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество /МЦМС/, съобщи МИА.

 

Заев също така е с най-висок рейтинг като евентуален общ кандидат на македонците и албанците. За него биха гласували най-голям брой от македонците и албанците, отбелязва МИА.  

 

Същевременно сайтът Бизнес вести предаде, че според най-новата анкета на телевизия Телма, свързана с президентските избори, които се очакват тази пролет, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски има най-голямо доверие сред македонците. Мицкоски получава доверието на 11,9 процента от македонците, а премиерът Зоран Заев - 10,2 процента.  

 

Според първата анкета на въпроса, ако утре има президентски избори за кой кандидат бихте дали своя глас, 12,4 на сто от анкетираните са избрали Заев, а 8,2 процента лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и министъра на външните работи Никола Димитров. За Стево Пендаровски биха гласували 6,8 процента от анкетираните. 

Споделяне

Още от Свят