Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ердоган даде 10-годишен ултиматум за приемане на Турция в ЕС

51 коментара
Ердоган даде 10-годишен ултиматум за приемане на Турция  в ЕС

Европейският съюз ще изгуби Турция като кандидат за членство, ако не ѝ предложи да се включи в съюза до 2023 година, заяви премиерът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. Това е първият случай, в който премиерът на Турция си позволява да прогнозира колко дълго би могъл да продължи пътят на страната към еврочленство.

През последните няколко години процесът по евроинтеграция на Турция практически спря. Той започна официално 2005 година, но повдигането на въпроса за арменския геноцид във Франция замрази първоначалния ентусиазъм. Последваха съдебните процеси срещу редица писатели и журналисти, а ключовият проблем с разделеният остров Кипър си остана висящ.

Запитан във вторник вечерта в Берлин дали вижда Турция като член на ЕС до 2023 година, Ердоган отговори, че "те едва ли ще ни задържат толкова дълго, но ако се опитват да ни обвържат дотогава, ЕС ще изгуби и със сигурност най-малкото ще изгуби Турция".

Според премиера страна със 74 милиона души ще подсили Европейския съюз. Близо 6 милиона турски граждани живеят в момента в ЕС, половината от тях - в Германия, припомни той.

В сряда Ердоган ще се срещне с канцлера Ангела Меркел, която предпочита Турция да не е пълноправен член, а да се поддържа с нея "привилегировано партньорство". През 2023г. Турция ще отбележи 100 години от основаването ѝ като модерна република, наследник на Османската империя.

Досега от преговорите по 35 преговорни глави за членство в ЕС са приключени само по една. По 13 разговорите са блокирани, а Европейската комисия на няколко пъти заяви, че Турция не отговаря на стандартите за човешки права и свобода на словото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

51 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Хаяско
    #51

    50-ти:пиеш ли си редовно хапчетата? За изтрещелите ти коментари нямам какво да кажа - когато човек е изперкал, обикновено е за постоянно!Нямаш си понятие за живота на кюрдите в Турция, нямаш си понятие и за турската външна политика - продължавай да си четеш "твоите книги", но не замърсявай форума! Колкото до квалификациите - бих искал да ми ги кажеш лично - като резултат форума ще си отдъхне от смахнатите ти коментари.Гаранция!

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #50
  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #49
  4. Анонимен
    #48

    Така , така !
    Мазно и шербетесто Биг Брадър и глобалистите либеругите ни говорят :
    - Туркистан ни е приятел ; - не е заплаха за неопределената Територия булгаристан ;
    - да я лижем ректлно ;
    - да и се навеждаме винаги и да си разтваряме бузките толерастно и демократски ;
    - угоднически и за 30 лири 14 каратово злато да и седим на пост с ибрика;
    - да си нарежем възпиращите агресия ракети , щото ги дразнели ;
    -да си ликвидираме гарнизоните от кърджалийско , щото ги възприемали като окупатори , ;
    - да

  5. Анонимен
    #47

    ЦИТАТНИК

    44

    Ген. Аугусто Пиночет: Как ще стане номера с твоя ултиматум бе ефенди?

    Твоята държава прави всичко възможно да спъва строежи на православни църкви. ЕС е християнски клуб.

    На вас Америка ви помагаше с десетилетия да си изградите армията и инвестираше в икономиката ви. Като ви помолихме за коридор за Ирак, вие казахте "йок, коридор няма за янките. Ще си платят за по-дългия път по въздух". И ние го платихме като го сложихме на китайската кредитна карта.

    А сега вие като искате ЕС,

  6. Анонимен
    #46

    Гяурчо българофобешки гръкофобешки евротуркофилешки, Турция може да се справи сама, без помощта на твоя спам. Защо спамиш, неразумний юроде? 36 На ЕС му трябва държава-член с толкова мощна и бързоразвиваща се икономика.Друг е въпроса дали на Турция и е необходимо членство в ЕС,за да мъкне на гърба си такива като нас и гърците!

  7. Анонимен
    #45

    Мисля че 41-ви има право и много точно е отразил проблема с кюрдите който ще изяде главата на СЕЛДЖУЦИТЕ и слава на дядо ви ГОСПоД а и на АЛЛАХ !

  8. Анонимен
    #44

    Ген. Аугусто Пиночет: Как ще стане номера с твоя ултиматум бе ефенди? Твоята държава прави всичко възможно да спъва строежи на православни църкви. ЕС е християнски клуб. На вас Америка ви помагаше с десетилетия да си изградите армията и инвестираше в икономиката ви. Като ви помолихме за коридор за Ирак, вие казахте "йок, коридор няма за янките. Ще си платят за по-дългия път по въздух". И ние го платихме като го сложихме на китайската кредитна карта. А сега вие като искате ЕС, не ни идвайте с

  9. Анонимен
    #43

    Не искаме ислям в Европа! Толкова е просто! Гнус ни е!

  10. Анонимен
    #42

    Откажете се от исляма, станете християни и тогава заповядаите! Исляма не е религия - световиждане - а е болест!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.