Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Защо не финансирате със заеми в публичния сектор икономическия ръст?

20 коментара
Нуриел Рубини. Сн. БГНЕС

България има стабилна макрорамка, но това е само едно от условията за икономически ръст и не е достатъчно, каза известният американски икономист Нуриел Рубини на лекция в София, цитиран от в. "Капитал". Гостуването на икономиста е по покана на пенсионния фонд "Доверие" и бе осъществена със съдействието на в. "Капитал" и агенция Bloomberg. Темата на лекцията бе какви са шансовете за развитие на една малка икономика в днешната ситуация.

Според Рубини България има възможност да финансира със заеми в публичния сектор своя икономически ръст, ако инвестира в продуктивни сфери, които да възвръщат стойност като образование, здравеопазване и човешки ресурси.

Страната е поддържала прекалена фискална строгост, смята Рубини, който посочи, че бюджетният дефицит, който клони към нула в реални стойности, и равнището на външния дълг, което е около 14% от БВП, са много под границите на Маастрихтските критерии съответно от 3% и 60%.

"Трябва да помислите как да инвестирате в бъдещето си. Частният сектор е водещ в ръста на икономиката, но публичният сектор трябва да предостави тези услуги и ресурси, които да увеличат производителността на частния", каза Рубини.

"Понякога тези инвестиции изискват фискални ресурси. Трябва да сте внимателни с използването им, но има роля за допълнителни инвестиции, които увеличават продуктивността на частния сектор. И доколкото това са продуктивни инвестиции, а не харчене, то те може да бъдат финансирани чрез заеми, защото са инвестиции в бъдещето", обясни икономистът.

Той сравни социалните бунтове в България с тези в други части на Европа, като ги нарече "умора от фискалната строгост". "В даден момент трябва да предоставиш на хората светлина в тунела, за да знаят защо затягат коланите си", припомни Рубини.

"Ако няма ръст, политическата устойчивост на макрорамката ще попадне под въпрос и точно това виждаме днес в България".

Не е изненада, че Рубини е скептичен за близкото бъдеще на еврозоната, коментира "Капитал". "Доктор Дуум", както го наричат заради мрачните му прогнози, смята, че периферията ще остане в рецесия тази година, а най-големият проблем пред ЕС е фактът, че няма нито един истински план за връщане към ръст.

Еврото е твърде силна валута за страните от периферията на еврозоната, а това, че те избраха първо да приложат мерки за фискална строгост, преди да потърсят стимули за ръст, ще продължава да им пречи. Рубини посочи като обратния пример САЩ, където фискалният стимул дойде, преди да започнат ограниченията, които тепърва трябва да се случат.

Пред "Капитал" преди лекцията си Рубини все казва, че България би трябвало да влезе в еврозоната, ако така или иначе е приела ограниченията на валутния борд.

"Повечето валутни бордове не оцеляват, ако погледнете историята. Не мисля, че в момента вашият е в риск. Валутният борд ограничава възможността за фискални и монетарни политики, но ако така или иначе сте приели тези условия и сте платили цената, то отидете още една стъпка напред и станете част от съюза, към който сте прикачили валутата си", каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #20

    Пенсионен фонд (не)"Доверие" е на онзи министър на икономиката, който навремето продаде златото на България за дребни стотинки. Докато беше министър спестяваше от закуски и сега е собственик на много и различни фондове.

  2. Анонимен
    #19

    стар юдейски номер - "ето ви тука едни пари, после ще говориме за лихвата".

  3. Анонимен
    #18

    да давайте, харчете и теглете заеми, нали точно това искате! Отново да има тлъста баника, която мафията да окраде!

  4. Анонимен
    #17

    With all respect, Mr. Rubini is speaking the language of world economics, and yet omitting the legacy of a cardinal rule for economic development , stability & no wars in the country or the bordering states.

  5. Анонимен
    #16

    На юдеина Рубини ще му отговоря по руский: НЕ НАМ! Тия си ги приказвай и пробутвай ... в Израел, който ако не знаете е социална държава! Айде марш оттук б=оклук такъв!

  6. Анонимен
    #15

    Рубини изобщо не си е дал труд да научи нещо за България, и говори общи приказки.
    Истината е, че частният сектор расте, икономиката е конкурентна, че износът е рекорден, че средната заплата извън бюджета също расте устойчиво, и с много високи темпове.

    Истината е, че БВП е свит, не расте и стагнира, че оттам бюджетът също е свит и ограничен; Затова всичко, свързано с бюджетната сфера, също стагнира.

    Въпросът е, как да се увеличи БВП в нашите условия. Много по-точен от Рубини беше проф. Стив Ханке

  7. Анонимен
    #14

    #12, toi vinagi si e bil takuv. Toi estestveno zabravia da spomene, che spored Keynes, durzhvata pravi golemite harchove po vremeto na kriza, zashtoto e spestiavala kogato vremenata sa bili po-dobri. V BG takiva spestiavania NIAMA. Intersno e kak ni go dokarvat toia talant tochno sega. Nali ako boiko kazhe "daite da teglime zaemi i da harchime kato za posledno" nikoi niama da mu oburne vnimanie. Obache, shtom go e kazal sushtoto Roubini, neshtata avtomaticheski stavat. Az ne sum nabozhen chovek, no Bog Da Pazi Bulgaria. Niakoi iska da ni kupi ... skoro i evtino. -Vazov

  8. Анонимен
    #13

    12ти Да, и на мен тия идеи от него ми се видяха странни. Работи за политиците обаче.

  9. Анонимен
    #12

    Рубини е станал нео-кейнсианец странно, или само това ни пробутват медиите да си постелят за бъдещето харчене. Да не забравяме , че кейнсианския модел изисква изключителна интелигентност на политиците, с което ние не можем да се похвалим.!!!!

  10. Анонимен
    #11

    От доста време на Прокопиев му се иска да бутне борда!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.