Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И учителските заплати може да бъдат вдигнати от 2013 година

Игнатов: Заради кризата има повишен интерес към учителската професия

10 коментара

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви в понеделник, че е възможно увеличение на учителските заплати от следващата година. За повишение на доходите на учителите от няколко седмици настояват синдикатите в образованието, които освен това искат и повишение на издръжката на един ученик, която сега варира между 1100 и 1400 лева в различните училища.

“Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", заяви Игнатов по време на посещението си във Варна.

Това е поредната заявка за повишение на заплати в бюджетната сфера, която членове на кабинета правят за изборната 2013-та година. Военни и полицаи също поискаха вдигане на възнагражденията и получиха подкрепата на ресорните си министри.

Игнатов заяви, че сега средната учителска заплата е около 730 лева, но има и училища, където тя е  над 1 000 лева. “Доста остаряло е да се мисли, че има централна заплата, определена от министерството или от правителството, за учителските заплати. Ние имаме система на делегирани бюджети и затова във всяко училище в зависимост от броя на учениците и управлението на училището те получават различно", коментира той.

Игнатов заяви, че сега в системата се връщат учители, които преди няколко години са загубили работата си заради закриването на училища. Това ставало благодарение на целодневната форма на обучение за първокласниците и второкласниците, която от новата учебна година ще обхване и децата в трети клас.

Той коментира още, че заради кризата има повишен интерес към учителската професия. “В много селища това е единствената работа, подкрепена от държавата, независимо че училището е общинско. Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", коментира Игнатов.

Игнатов препоръча на учителите да бъдат по-активни, тъй като има и странични възможности за повишение на доходите им и една от тях е програмата за извънкласни дейности  "Успех", по която учителят получават по 12 лева за час.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    номер 2. и какво като са над 50год.?това не са баби а вие сте баба в главата.имат още 15 години до пенсия в които години дано научат децата да уважават по възрастните...а вие няма ли да остареете? много често чета такива коментари и ви се чудя на голямата глупост. "БАБИ" на 70 и 80год. се записват да учат в университети в чужбина-ей,много сте изостанали.....

  2. Анонимен
    #9

    Какви са тия 1000 лв., дори и в най смелите си мечти не съм ги виждала, а съм учителка от 5 години. В момента основната ми заплата е 470 лв., а чисто взимам около 400 лв.

  3. Анонимен
    #8

    Брех този наш министър,ще вземе да увеличи приема на студенти - бъдещи учители с твърдението си за 1000лв. заплата.Само че статистиката отчета, че около 10% са преподаватели на възраст около и под 30г.Което значи, че както има дефицит на кадри в медицината, така има и ще има дефицит на кадри в начално и средно образование.Не виждам как ще привлечете човек с висше образование,езикова и компютърна грамотност за учител с базова заплата 450лв.и като му вземете данъците отива накъде около 380-390лв чисти

  4. Анонимен
    #7

    Господин Министърът не е наясно,че делегираните бюджети са в училищата,а детските градини не са на делегирани бюджети. Заплатата ни е 450 лв. при 25 години трудов стаж. Отдавна няма пари нито за облекло ,нито СБКО. Като изключим данъците ,чисто 390 лв.Да ни е честито господин Дянков.А в малките населени места условията при които се работи са меко казано неудобни...

  5. Анонимен
    #6

    От отдавна умрял - писмо...

  6. Анонимен
    #5

    и чудеса може да се очакват според Цветанов след още 2-3 мандата на ГЕРБ

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #4
  8. Анонимен
    #3

    И на какво учат деца? Тези училища нямат нищо общо с тези от Възраждането. Сега училищата са един вертеп, в който се събират в едно свестни и гамени. Алкохол, проиституция, наркотици. Добре е да има дистанционно електронно обучение за деца, които не желаят да посещават тези бордеи. Така ще има безброй икономии за семействата и за държавата. пък и читавите деца няма да са подложени на стрес и терор от разни олигофренчета и даскали-идиоти.

  9. Анонимен
    #2

    Съсипаха образованието,сега повечето учители,95% жени, са над 50 години.22 години геноцид за българския учител доведоха до нечувана катастрофа в тази област.Бабите,последни мохикани, ще си отидат-кой ще ви учи децата,не знам!

  10. Анонимен
    #1

    Ама разбира се, че така ще обещаваме! Нали идат избори и ще ни духнат под опашката!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.