Главният интернет-цензор на Русия внедрява китайското ноу-хау

Православният олигарх Малофеев иска да укрепи суверенитета на Русия в интернет и да го избави от господството на САЩ

Константин Малофеев

Когато авторитарно правителство иска да затегне контрола върху непокорния интернет, няма по-добър съветник от архитекта на "великата защитна стена" в Китай. Така мисли близкият до Кремъл и до руската православна църква руски мултимилионер Константин Малофеев, който се е наел със задачата да обуздае глобалната мрежа и да ограничи дигиталното влияние на САЩ, пише "Файненшъл таймс".

Организацията на Малофеев "Лига за безопасен интерент", която работи за цензуриране на мрежата, приема в сряда високопоставена делегация от Китай. В Москва пристигат Лу Вей, известен като китайския "онлайн цар" и Фен Бинсин, архитекта на цифровата защитна стена в Китай.

Руснаците се надяват да научат китайските технологии за филтриране на сайтове, които смятат за неподходящи, така че съдържанието им да бъде скрито от очите на народа.

Малофеев смята, че кампанията му работи за по-мащабна цел – укрепване на суверенитета на Русия в интернет, където, според него, сега господстват Съединените щати.

"На руснаците никога не им е минавало през ум, че тъй като ние първи сме излезли в космоса или сме открили Антарктика, трябва да летим там по съветски закони, тъй като сме предявили права върху тези места. Но американците имат този каубойски манталитет – "сега ние ще го регулираме от Америка до края на живота си, защото ние искаме така", казва Малофеев в интервю пред ФТ.

Според критиците на Малофеев обаче опитът под благовидни религиозни мотиви да се забранят сайтове, на които се разпространява порнография, информация за самоубийства и други теми, е само "смокинов лист", прикриващ усилията за потискане на инакомислещите. Необходимостта да се прави това вероятно ще се изостря, тъй като руснаците преживяват дълбока рецесия, предизвикана от ниските цени на петрола и задълбочена заради влошените отношения със Запада.

Наближават парламентарни избори и на тях им трябва решение за интернет, коментира Андрей Солдатов, автор на книгата "Червената мрежа", посветена на опитите на руските власти да контролират интернет.

Солдатов вижда прилики с ангажимента на Малофеев в кризата в Украйна. Той имаше ключова роля в поддържането на проруските сепаратисти там. "Службите за сигурност – всички без изключение – не успяха да стопират революцията (проевропейските протести на Майдана), така че Путин "аутсорсва" Украйна на Малофеев", коментира Солдатов.

С рошава брада и религиозен плам в очите, 41 -годишният Малофеев е част от войнстващия кръг набожни руски православни християни, чието влияние нарасна при третия президентски мандат на Владимир Путин. Игор Щеголев пък е съветник на Путин по въпросите на глобалната мрежа. Руски медии неотдавна тиражираха негово предложение, според което акаунтите на руснаците в различните социални мрежи да бъдат приравнени с персоналните им данни. В същото време двама бивши служители на Малофеев ръководиха подкрепяната от Русия Донецка народна република по време на войната срещу Украйна през 2014 г.

Всички тези връзки карат мнозина в Москва да гледат на Малофеев като подставено лице на Кремъл. Православният олигарх е основател на Marshall Capital, една от големите руски частни инвестиционни групи.

Самият Малофеев признава, че кампанията му за регулиране на интернет става по молба на "добре известна публична фигура" и се поощрява от неговия духовен наставник, който, по думите му, е същият като на Путин и Щеголев.

"Погледнахме какво има в интернет и потръпнахме от ужас. Това беше вероятно един от най-мръсните интернети в света", казва Малофеев.

Той е събрал пари от основните интернет доставчици в Русия, за да създаде "Лигата за безопасен интерент", натоварена да издирва неприемливо съдържание, което недостигащият персонал от правителствени цензури да забрани.

По думите му групата в момента се състои от 5000 доброволци, които преглеждат мрежата за детска пронография, за сайтове, насърчаващи асистирано самоубийство, използване на дрога, хомосексуализъм и други материали.

"Лигата за безопасен интернет" е разработила по китайски образец общонационален "бял списък на сайтовете", който блокира всички сайтове, освен вече одобрените. Планът е тази процедура да се прилага по договор с родителите и интернет-доставчиците.

Дори с използването на обширното китайско ноу-хау, обуздаването на руския интернет едва ли е възможно. Докато Пекин ограничава гражданите си от десетилетия, Москва дълго е игнорирала това. Прибирането на интернет обратно в кутията едва ли вече възможно. Освен това, както коментира Солдатов за руските власти: "Те нямат технологии. Хората им и ресурсите им не са ниво."

Руските власти обаче искат да повторят още един успех на Китай – да принудят западни компании като Google и Facebook да да прехвърлят сървърите, съдържащи данни на руските граждани, на руска територия. Усилията на Москва в тази посока, под заплаха от забрана, са в застой. Русия, както и други страни, настояващи за това, твърдят, че преместването на сървърите ще им позволи по-добре да защитават личните данни и частния живот на своите граждани. Но това също така ще улесни руските служби да ги контролират, като поставят западните интернет компании под руски закони.

"Ние искаме Google да изпълни всички изисквания на нашата интернет администрация, защото виждаме, че те правят така в Китай и това не им пречи да работят", казва Малофеев. "Да не би да можете да нарушавате ислямския закон и табута в Саудитска Арабия? В Русия ние искаме сто пъти по-малко, отколкото би трябвало да правим като православна държава", обобщава той.

Българската връзка на руския православен олигарх

Името на Константин Малофеев нашумя в България преди година покрай крайно мъглявия казус около белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие и неговата новорегистрирана компания LIC33. Луврие, който е имал съвместен бизнес проект с Малофеев, изненадващо обяви, че купува за 1 евро шест стратегически компании, контролирани от бившия мажоритарен акционер във фалиралата КТБ Цветан Василев (половината от БТК, мултиплексите НУРТС и "Фърст диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната агенция ГАРБ). Впоследствие той се оттегли от сделката и обяви, че е върнал активите на предишния им собственик. По-късно предприемачът Дмитрий Косарев, който е свързан с Малофеев, заяви, че всъщност той е собственик на 43.3 на сто от акциите в оператора "Виваком", тъй като е изкупил дела на Цветан Василев. Междувременно бе проведен търг за продажбата на "Виваком“, спечелен от българския предприемач Спас Русев, който обаче бе оспорен след жалба жалба от претендиращ собственик на акции и започнало разследване в британската Служба за борба с тежките измами срещу начина на провеждането на процедурата по наддаването за телекома, провело се в края на ноември 2015 г.

Засега единствената потвърдена връзка на Малофеев в България е тази с председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Как точно руският православен олигарх финансира българската организация не е ясно, тъй като официално фигурира в списъка със санкциите, наложени от Запада спрямо близки до Кремъл функционери и олигарси заради намесата им в украинската криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?