Ти си това, което четеш

Заменките ощетили държавата с 8 млрд. лева за десетилетие

13:00 | 12 август 2008 | 23 коментара

Специален закон, обявяващ незабавен мораториум върху всички замени на държавни и общински земи и гори, забрана за промяна на предназначението на вече заменените земи и изготвянето на публичен регистър за всички заменени територии, техните собственици и дадените им оценки, поискаха във вторник активисти от "Зелена партия/Българските зелени". Според изчисления на екосдружението, от извършените замени през последните 10 години държавата е изгубила 8 млрд. лева.

Организацията организира протест във вторник между президентството и Министерски съвет срещу продължаващите замени за жълти стотинки. Еколозите направиха символична замяна на градинката между двете сгради със частни земи в Родопите. Зелените заявиха, че ще внесат чрез парламентарно представени партии искането си за забрана на промяната на предназначението на земите и горите за поне 25 години.

Еко движението е възмутено от мътните и привидно хаотични действия, които правителството, министърът на земеделието и Държавната агенция по горите предприемат, за да изтъргуват спешно за жълти стотинки най-красивите български земи, се казва в съобщение на "Българските зелени".

Законът за земеделските земи, Законът за горите и приетите от правителството наредби за оценяване на държавните земеделски земи и гори при извършване на замяна и при промяна на тяхното предназначение на практика узаконяват тези престъпления, според активистите. Чрез тях представителните ландшафти по българското крайбрежие и планини реално се подаряват на предварително определени от управляващите най-близки до тях кръгове и семейства.

Евтини частни земеделски земи и гори от затънтени краища на страната се заменят за най-красивите кътчета по черноморското крайбрежие, Рила, Родопите, Странджа и други.

До този момент само по черноморското ни крайбрежие са заменени повече от 60 хил. дка държавни и общински земи и гори.

Еколозите алармират за случай, в който 450 дка държавна собственост в м. Камчийски пясъци-Шкорпиловци (на 30 км южно от Варна) е оценена на 55 000 лв, което формира цена от 13 стотинки на кв.м. Същата земя в момента е разпределена в няколко парцела и се предлага от агенции за недвижими имоти на цена от 185 евро за кв.м. Разликата от държавната оценка по приетите от правителството ни наредби до пазарната цена е 2732 пъти.

Общо заменените земи и земите с променено предназначение са над 450 хил дка. При посочените разлики в оценката, направена от държавата, и реалната пазарна цена на заменените имоти, всеки сам може да направи извод какъв е размерът на извършвания и в настоящия момент от управляващите законен грабеж, заявяват еколозите.

Още по темата
Още от Бизнес