Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГБС изби “спестените” 10 млн. лв. от спортната зала с Околовръстното

Компанията на Симеон Пешов е получила два пъти повече от цената, на която спечели търга

18 коментара
ГБС изби “спестените” 10 млн. лв. от спортната зала с Околовръстното

За една от отсечките на околовръстното шосе държавата е платила над два пъти повече от цената, на която изпълнителят е спечелил търга. Става дума за изграждането на 4.5 км от бул.”България” до Симеоновско шосе. На консорциума “Обединение Юг” с водещ партньор “ГБС Инфраструктурно строителство” са платени 97 млн. лв. с ДДС, отговориха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) на запитване на Mediapool.

Консорциумът спечели търга с цена от 32.74 млн. лв. без ДДС през 2006 година.

 

Оскъпяването е мотивирано с възложени допълнителни дейности – изграждане на локални пътни платна и пътен възел при Драгалевци, обясниха от АПИ.

 

Така на практика шумно рекламираните спестени 10 млн. лв. от строителството на спортната зала “Арена Армеец”, за които в началото на мандата премиерът Бойко Борисов се похвали, че е договорил с президента на “Главболгарстрой” Симеон Пешов, са били "избити" от оскъпения строеж на Околовръстното.

 

Отсечката беше откривана тържествено на два пъти. Веднъж в края на 2008 г. от тогавашния премиер Сергей Станишев, който каза, че прави най-скъпия коледен подарък на столичани. И още веднъж в чест на рождения ден на премиера Бойко Борисов на 6 юни 2010 г. , когато бе прерязана лентата на пътния възел при Драгалевци.

 

Отделно от тези пари са дадени още 17.5 млн. лв. за отчуждения, както и близо един милион лева за строителен надзор на “Пътинвестинженеринг”.

 

Въпреки солидните средства, които е изляла държавата, малко след като бе пуснат в експлоатация, пътят не издържа на поройните дъждове и се нагъна, превръщайки се в плавателен канал. Причината за злополучния инцидент се оказаха боклуците на елитните квартали Бояна и Драгалевци, които са запълнили водосток, през който по принцип може да мине камион.

 

И вторият участък на ГБС също поскъпва

 

И вторият участък, който се строи в момента от “ГБС – Инфраструктурно строителство” на Околовръстното, също ще поскъпне, но засега не може да се каже с колко, защото строителството все още не е приключило, казаха от АПИ. Причината отново е допълнително възложени работи.

 

Става въпрос за продължението на Южната дъга на околовръстното от Симеоново до жк.”Младост ІV” (2.14 км). Търгът беше спечелен от ГБС с цена от 37.214 млн. лв. без ДДС при прогнозна 56 млн. лв. през 2010 г. Още тогава фирми коментираха, че ГБС има опит с анекси от предишната отсечка. Към момента на ГБС са платени 26.2 млн. лв. с ДДС, казаха от АПИ.

 

Финансирането на участъка е по оперативна програма “Регионално развитие”, като средствата са от спестените пари от първите две фази на програмата за ремонт на пътища.

 

И тук бе спазена традицията за двукратно откриване на обекта. Магистралното трасе беше пуснато частично през септември 2011 г. заради магазина на ИКЕА. Лентата тогава преряза бъдещият президент Росен Плевнелиев. По договор ГБС трябва да приключат строителството през август, но са обещали да го предадат предсрочно през юли, казаха от АПИ.

 

Георги Харизанов, главен изпълнителен директор на “ГБС – Инфраструктурно строителство”, нарече изграждането на Южната дъга на Околовръстното “голямото предизвикателство” по време на конференцията “Стратегическата инфраструктура на България 2011”.

 

Причината е, че на малко разстояние се изпълняват всички възможни видове работи в пътното строителство - разчистване на площадка, масови и специализирани изкопи, корекция на реки, инженерни мрежи и съоръжения, укрепителни и подпорни стени, пилотно и плоско фундиране, мостове и естакади, изграждане на водостоци, армонасипни стени, укрепване на магистрални водопроводи, преместване на електрически мрежи, изграждане на канализация.

 

Допълнително трябва да се отчете и фактът, че строителството в градска среда е съвсем различно от това на голо поле. Изпълнителят трябва да строи докато преминава трафикът от коли. Това не му позволява да използва максимално капацитета на машините и да разгърне строителна площадка. Освен това е необходимо пътното платно постоянно да се почиства.

 

Ценовите оферти от “Люлин” до река Какач се отварят на 15 април

 

Най-скъпата към момента част на околовръстния път е от магистрала “Люлин” до река Какач. Близо 3-километровата отсечка е с прогнозна стойност от 74 млн. лв. без ДДС, което е средно от 30 млн. лв. за километър. Финансирането на тази отсечка е по оперативна програма “Транспорт”.

 

Причина за рекордната цена е, че трасето минава през градската част на София и се налага изграждането на сложни съоръжения, за да се избегнат отчужденията, казаха от АПИ.

 

Скоростната градска автомагистрала ще бъде развита върху съществуващото трасе на околовръстния път като при пресичането с бул. “Царица Йоана” в жк.”Люлин” ще се изгради кръгово движение. Пътен възел и естакада ще има и при пресичането на градската магистрала с бул. “Сливница”, като основното трасе преминава по естакадата. Над река Какач пък ще се строи мост, обясниха от АПИ.

 

В момента тече процедурата по избор на изпълнител. Офертите бяха отворени в края на януари 2012 г. Предложенията са общо 11, участват всички големи в бранша – ГБС, “Трейс”, “Холдинг Пътища”. Плановете на АПИ са ценовите оферти да бъдат отворени на 15 април.

 

До месец пускат търга за северната скоростна тангента

 

До месец ще бъде пуснат търга и за северната част на околовръстното шосе. Трасето на проектът, известен като Северната скоростна тангента, беше изготвен още миналата година от дружеството "София – Север", в което влизат "Виаплан" и "Трансконсулт-22".

 

Пътят е с дължина от около 17 км, чиято прогнозна стойност е 295 млн. лв. Средствата са по оперативна програма “Транспорт”.

 

Северната скоростна тангента започва от възела със Софийския околовръстен път на километър след разклона за село Мрамор. Като ориентир в момента служат струпаните край пътя бали с боклук.

 

Трасето минава над река Какач и се насочва към северните части на кв.”Илиянци” пресичайки пътя за село Требич и жп линията на около километър и половина от гара Илиянци. След това пътят се насочва към територия с незаконни сметища. Пресича бул. "Лазар Михайлов", който свързва квартал “Бенковски” с Кумарица и Кубратово. След този район магистралата преминава над реките Владайска и Перловска. Следва "Чепинско шосе", след което върви почти успоредно на последната улица на кв. "Враждебна". Минава над река Искър, "Челопешко шосе", пресича бул. "Ботевградско шосе" и се включва с детелина в Софийския околовръстен път при местността Голямата локва.

 

Участъкът от бул. “България” до магистрала “Люлин” остава за след 2014 г.

 

Строителството на отсечката от бул.”България” до магистрала “Люлин” остава за след 2014 г. Причината е изчерпване на финансовия ресурс по оперативна програма “Транспорт”, обясниха от АПИ.

 

Това се очертава да бъде най-скъпата част на околовръстното, тъй като към момента индикативната стойност на един километър е 40 млн. лв. Причината е, че за да се избегнат скъпите отчуждения, трасето минава под и над земята. Проектът предвижда преди бул. "Братя Бъкстон" пътят да се спусне под земята в тунел с дължина около 900 метра. Излиза на ул. "Пушкин", където преминава в естакада дълга около 2 километра, която пресича бул. "Цар Борис ІІІ" и стига до ул. "Боряна" на Горнобански път. Там стъпва на съществуващото трасе, което върви покрай кварталите Горна баня, Овча купел и Суходол и стига до началото на магистрала “Люлин”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    След Бойко , Цецо , Пашата ...Сим. Пешов е от най- оядените КОТАРАЦИ -БОЙКОВИ ОРТАЦИ !

  2. Анонимен
    #17

    бОЙКО ЛИЧНО ОСКЪПИ С 25% И ОСАКАТИ ЗАЛА АРМЕЕЦ

    Нищо за избиванене няма. С така нареченото Бойково "поевтиняване ", цената на квадратен метър се е повишила с 25%- т.е. залата е ОСКЪПЕНА и ОСАКАТЕНА ,защото възможната дължина на лекоатлетическата писта става 193 метра .Невъзможно е провежданена лекоатлетически състезания.В залите за тренировки и за отборни спортове , по средата на игрищата цъфнаха колони .А хвалипръцкото се дуеше и хвалеше , докато не го освиркаха .СЕГА СЪБИРА ОВАЦИИ В РОДОПИТЕ ,

  3. Анонимен
    #16

    ГБС си е избила и рушветите за ГЕРБ. С наши пари, естествено.

  4. Анонимен
    #15

    В момента,залата струва вече точно 142 млн.лв,питайте "НСБ"ЕАД!

  5. Анонимен
    #14

    Докога комунистическо ограбване.Секретарят на Градският комитет на Българската комунистическа партия в Софиа Симеон Пешов получава непрекъснато поръчки и дава бонуси на БСП и на управляващите.ГБС трябва да бъде закрита със закон като организация принадлежаща към комунистическия режим,всички в нея са с принадлежност към Държавна сигурност начело с комунистическият лидер Симеон Пешов, които трябва да бъде осъден за мегаломанското панелно строителство в Софиа,чиито автор и създател е самият тои.

  6. Анонимен
    #13

    До сега лъгаха, че всеки момент щял да започне участакът на околовръстното при цар Борис III, а сега изведнъж -остава за след 2014 г., тоест кой знае кога...А точно там се образувмат едни от най-големите задръствания в София. Тая история почва да прилича на кръстовищата на две нива, които от няколко години все-уж започват да се изгрлаждат, но до момента няма нищо.

  7. Анонимен
    #12

    А тъпият матрял вЕрва ли, вЕрва, че супер-Разбойко, като същий Христос, му сервира безплатен обяд. Ха-ха-ха-ха! Тая страна, освен с престъпници и уруспии, е пълна и с недоправени кухи лейки. Блей си в телешки възторг, народе, защото шоуто е пълно!

  8. Анонимен
    #11

    Тия "котараци" се оказаха сериозни пичове. Май по-сериозни и от тройните.

  9. Анонимен
    #10

    А някой знае ли защо беше демонтирано осветлението от Макдоналдс до Икеа?Само стълбовете стърчат там.Самите осв. тела са складирани върху недовършената естакада за Симеоновския лифт. Май някой подизпълнител не си получи парите от ГБС и си прибра лампичките.Странни неща се случват при строежа на околовръстното.

  10. Анонимен
    #9

    Каквото им е управлението, такива са им и магистралите! Само дето цената я плащаме ние.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.