Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Комикът Бепе Грило печели все повече подкрепа в предизборна Италия

1 коментар
Бепе Грило

Кучешки студ е сковал площада в градчето Сондрио в подножието на италианските Алпи, но хората са се стекли масово. Мъжът, който вика на сцената, е Бепе Грило, а неговото движение "Пет звезди" се очертава като големия феномен на приближаващите италиански парламентарни избори, пише в свой репортаж агенция Франс прес, цитирана във вторник от БТА.

"Те ни нападат, те умират от страх, защото ние сме на път да постигнем нещо изключително", провиква се Грило към младежите, пенсионерите и майките с бебетата, събрали се въпреки хапещия вятър.

Последните допитвания до общественото мнение дават на движение "Пет звезди" 13-16 процента от гласовете на избирателите след лявата Демократическа партия на Пиерлуиджи Берсани и дясната партия Народ на свободата на Силвио Берлускони.

"В действителност ние ще спечелим изборите", прогнозира Грило пред Франс прес, чийто журналист го съпътства миналата седмица по време на етап от неговата предизборна обиколка, наречена "Цунами турне", по време на която той обиколи с каравана цяла Италия.

Възходът на движение "Пет звезди", което триумфира миналата година на регионалните избори в Сицилия, се дължи на корупционните скандали, които разтърсиха десницата и левицата. И ако първоначално 80 процента от членовете на движението бяха от левицата, тирадите на Грило срещу отклоняването на милиони евро и обещанието за премахване на данъците за малките и средните предприятия му спечелиха подкрепа и сред десницата.

"На всички им е писнало да слушат лъжи. Политиците мислят, когато са на постовете си, само за пари. Те не правят нищо за хората", казва 63-годишният Джорджо Либеро, бивш избирател на Демократическата партия.

Според Патриция Дзанота, избирателка от десницата и шеф на фирма за електродомакински уреди "Италия има нужда от нови лица, от нови идеи. Вотът за Движението "Пет звезди" е един революционен вот, залог за промяна в страната." Патриция признава, че тя също е привлечена от откровеността на лидера на движението.

Бившият комик Бебе Грило, който създаде движението си първо по интернет през 2009 г., се подиграва на противниците си. "Те нямат контакт с хората. Те водят фалшив живот като във филма "Шоуто на Труман", казва той пред чаша кафе. Шейсет и четири годишният Грило има по три срещи с избирателите си на ден и признава, че се крепи благодарение на енергията на множеството, стичащо се на митингите му. В малката кухня на караваната на предизборния му щаб неговите сътрудници приготвят ястия набързо с продукти, подарени от неговите фенове. Този декор няма нищо общо с бляскавата политическа сцена.

Противниците на Грило твърдят, че той може да стресне пазарите и да предизвика нова финансова криза, като попречи на формирането на мнозинство. Други недостатъци са, че неговите кандидати са дебютанти в политиката и че движението все още не е излъчило кандидат за премиер. Самият Бепе Грило не може да се кандидатира за поста заради присъда за убийство през 1980 г. при автомобилна катастрофа, в която загиват трима души.

"Движението има всичко необходимо, за да управлява", възразява Денис Феро, млад кандидат от Ломбардия.

Идеализъм или популизъм проповядва Грило? Неговата програма предвижда безплатен интернет за всички, преминаване към зелена икономика и намаляване на работната седмица на 20 часа.

"Разумни предложения, които не можем да откажем", коментира Вито Крими, 40-годишен кандидат, който иска да замени индикатора Брутен вътрешен продукт с Брутно вътрешно щастие. Щастие, което не се дължи на големите заплати.

Движението отказа държавно финансиране и неговите областни съветници внасят 70 процента от заплатите си във фонд в подкрепа на малкия бизнес.

"Това е саможертва, човек трябва да е пристрастен към движението. За онзи, който гласува за "Пет звезди", това е избор на начин на живот. Той трябва да участва активно в политиката, да промени навиците си, да яде, да пътува, да консумира по определен начин", казва Грило.

И симпатизантите участват. "Един фен ни плати бензина, друг ни изпра дрехите", разказва Салваторе Мандара, който снима митингите на "Пет звезди" и ги качва в блога на движението. "Надявам се да срещнем скоро и други такива активисти. Шоуто продължава, а всичките ми панталони вече са мръсни", шегува се Мандара.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #1

    И тия май не спазват много еврокритериите на Мекел и Барозо. Това което Англия го казва сериозно, Италия го пародира артистично. Общо взето, не на ЕС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.