1 300 военнослужещи и 70 самолета в "Коопретаив кий - 2001"

Военни подразделения от 9 страни-членки на НАТО и 13 страни по програмата "Партньорство за мир" /ПзМ/ ще участват във военновобединят силите си в учение "Кооператив кий - 2001" /СК-01/, което ще се проведе от11 до 21 септември в Пловдив.

В многонационалното военновъздушно учение ще участват страни-членки на НАТО: Канада, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Турция и САЩ, и държави от Партньорство за мир: Австрия, Азербайджан, България, Хърватска, Македония, Грузия, Латвия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Швейцария.

В учението да участват повече от 1 300 военнослужещи и приблизително 70 самолета, заедно с представители от Върховния комисариат за бежанците към ООН, както и от няколко неправителствени организации в подкрепа на сценария на учение СК-01.

"Кооператив кий - 2001" е най- сериозното учение, провеждано в България и има ключово значение за подготовката на страната за членство в НАТО.

По време на учението ще бъде дадена оценка на българските военновъздушни сили, ще бъде извършено сертифициране по стандартите на НАТО на самолети, хеликоптери и екипажи , на логистичната система и една парашутно-разузнавателна рота.

Миналата година на подобно учение беше проведено в Румъния.

Учението СК-01 се основава на фиктивен сценарий, според който самолети и военни подразделения от страни-членки на НАТО и страни-партньори отговарят на молбата на ООН, отправена към НАТО, да развърне многонационални оперативни сили в подкрепа на хуманитарни операции.

СК-01 е разработено от Адмирал Джеймс О. Елис, върховен главнокомандващ на Обединените сили на НАТО за Южна Европа, и ще бъде проведено под ръководството на генерал-лейтенант Роналд Кийс, от Южното командване на ВВС на НАТО.

СК-01 е едно от многото инициативи на НАТО, които подпомагат и укрепват диалога, сътрудничеството и оперативната съвместимост между въоръжените сили на страните-членки на Алианса и на страните-участнички в програмата ПзМ в осъществяване на мироподдържащи операции. За пръв път учението предоставя възможност да се практикува начална оценка на ситуацията, каквато е предвидена в Концепцията за оперативни възможности (КОВ) по ПзМ.

Миналата седмица беше официално открита реконструираната писта в авиобаза Граф Игнатиево. Реконструкцията и модернизацията са съобразени с изискванията на международната организация ИКАО. Пистата е удължена от 2.5 на 3 км. Според бригаден генерал Евгени Манев това е една от най-големите писти в Европа след тази в Италия, която отговаря на всички изисквания на Алианса. Обновяването на базата струва 10 милиона долара и е извършено за три месеца.

Пресцентърът на учението ще работи от 10 до 21 септември 2001 г. в авиобаза Граф Игнатиево. Въпроси преди установяването на пресцентъра следва да се отправят към майор Тим Дън на телефон: 0039(0)81721-24 37, Неапол, Италия, както и на телефона на пресслужбата на Министерството на отбраната - 988-5-885.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?