1 млн. лв. за пострадали от пороите фермери дава фонд “Земеделие”

1 млн. лв. за пострадали от пороите фермери дава фонд “Земеделие”

Пострадалите от миналогодишните наводнения зърнопроизводители ще бъдат субсидирани с по 4,50 лв./дка от Държавен фонд “Земеделие” за засетите площи с пшеница и ечемик, реколта 2006 г. Това съобщи в понеделник зам.-изпълнителният директор на фонда Ализан Яхова.

За да кандидатстват за подпомагането, земеделските стопани трябва да са включени в специалните списъци на Министерството на земеделието и горите, че са сред пострадалите от миналогодишните порои. След подаване на молба за субсидията пред областните дирекции на фонда, ще се извършва проверка дали заявените площи с посочените посеви отговарят на действително обработените и тогава ще се превежда сумата на стопаните.

Предвидената субсидия от 1 милион лева ще стигне за 607 производители, на които са били унищожени 213 782 дка. Редът за получаване на целевата субсидия е облекчен, посочи Яхова.

В момента успоредно с установяването на щетите от измръзванията се прави преглед на пораженията от новите порои, допълни Асен Друмев, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Предстои Управителният съвет на земеделския фонд да вземе решение за преразпределяне на средства или ще поиска допълнително средства от държавния бюджет, каза още Друмев.

Споделяне

Още от Бизнес