10 български компании влизат в топ 100 на Югоизточна Европа

10 български компании влизат в топ 100 на Югоизточна Европа

10 български компании влизат в годишната класация за 2017 г. на най-големите фирми по приходи в Югоизточна Европа на SeeNews – независим доставчик на бизнес информация.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Най-предна позиция сред българските фирми – пето място в топ 100, заема рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", а веднага след нея – на шеста позиция, е "Аурубис България". Компанията е най-големият български износител, формиращ 9% от износа на страната. "Аурубис България" е и единствената българска компания, която попада в класацията на десетте най-динамично развиващи се фирми в региона.
В листата влизат предимно дружества от енергийния сектор като ЧЕЗ, "Булгаргаз", НЕК, "Сакса" и др.

От подобна класация, представена през септември - Coface CEE Top 500, стана ясно, че България почти няма едър бизнес, защото само 17 български компании попадат сред 500-те най-големи корпорации в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), селектирани от международната кредитна застрахователна компания Кофас (Coface).

Включените български дружества отново бяха предимно от сектор енергетика.

Според SeeNews 2017 г. се характеризира с изключително увеличение на приходите в региона в период на устойчив растеж.

Общият приход на 100-те компании, включени в класацията, е 113.9 млрд. евро, което е ръст от 12.5% спрямо 2016 г. Печалбата бележи още по-голям растеж - 22% спрямо предходната година до 4.9 млрд. евро.

Най-големите компании в региона са от петролната и газовата индустрия, както и в сектора търговия на едро и дребно. Следват електроенергийният и автомобилният бранш. Металопроизводството участва в класацията с пет компании, а фармацевтичният и селскостопанският сектор - с по три.

Прави впечатление, че ИТ секторът не попада в класацията въпреки ролята му на основен двигател в много от регионалните икономики и въпреки факта, че създава хиляди работни места и е основен участник в едни от най-мащабните сделки по придобивания и сливания в последните години, коментират от SeeNews.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес