100 чужди застрахователи и 40 банки искат да влязат у нас

След влизането на България в ЕС над 100 застрахователни компании и 40 банки и инвестиционни посредници са изявили желание да работят у нас. Това съобщи във Варна в сряда председателят на управителния съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа проф. Милети Младенов, цитиран от БТА. Проф. Младенов е бивш подуправител на БНБ.

По думите му някои от финансовите институции вече са започнали работа, а други чакат това да стане. Става въпрос за едни от най-големите банки, застрахователни компании и фондове, посочи Младенов.

Една от причините за експанзията е, че не е необходим лиценз за работа в страната, тъй като тези финансови компании функционират в ЕС. Вариантите за работа на българския пазар са два - чрез създаване на клон или с договаряне с физически лица или кантори, предлагащи съответните услуги.

Младенов коментира още, че ако става въпрос за кредитирането, предлагането на повече кредити би довело до намаляване на лихвения процент. Според него  "натискът" върху нашите финансови институции влияе благоприятно на потребителя. Младенов обясни, че теоретично всеки български гражданин може да кандидатства за кредит пред европейски банки, които нямат клонове у нас, но има известни териториални затруднения за това.

Той каза още, че банките, които искат да работят на българския пазар, са на инвестиционно ниво. Ние имаме приличен банков сектор, повечето банки са собственост на чужди финансови институции и затова интересите са насочени повече към застраховането и инвестиционните посредници, обясни Младенов.

Споделяне

Още от Бизнес