1000 британски юристи: Няма Брекзит без одобрението на парламента

1000 британски юристи: Няма Брекзит без одобрението на парламента

Повече от 1000 изтъкнати юристи от Обединеното Кралство заявяват в писмо до премиера Дейвид Камерън, че вотът на референдума за Брекзит е само консултативен и затова трябва парламентът да реши дали Великобритания да напусне Европейския съюз или не, съобщи Ройтерс в понеделник.

В писмото се посочва, че законодателите би трябвало да гласуват свободно, преди който и да било британски лидер да вземе решение за задействането на процедурата по член 50 от Лисабонския договор.

Това е поредният опит на опоненти на Брекзит-а да забавят процеса на "развод" между Великобритания и ЕС. Някои привърженици на напускането на съюза пък казват, че съществува съгласуван опит за неговото предотвратяване чрез оплитането на всяка стъпка в тази посока в политически и правни предизвикателства.

Избирателната активност на референдума, проведен на 23 юни, бе 72.2 %. 17.41 млн. души или 51.9 % подкрепиха излизането. Други 16.14 млн., или 48.1 % избраха да гласуват за оставане в Общността. Англия и Уелс гласуваха за напускане, докато Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар пожелаха да останат.

В понеделник Тереза Мей, която остана единственият кандидат за поста на Дейвид Камерън, заяви, че противно на нечии очаквания няма да прави опити да остави страната си в ЕС, след като британците са гласували за излизане от него. "Ще бъда пределно ясна - няма да има опит да останем в ЕС", каза Мей. "Няма да има опит да се върнем в ЕС през задната врата", допълни тя. "Брекзит означава Брекзит и ние ще го превърнем в нещо успешно", подчерта Мей.

Юридическите спорове дали това може да стане без одобрението на парламента обаче не стихват.

Мнението на 1054-те водещи британски юристи е, че депутатите задължително трябва да се произнесат преди да се задейства член 50.

"Брекзит референдумът показа ясно, че Великобритания не е обединена държава, а разделена общност от народи", каза Айдън О'Нийл, специалист по конституционно право и по право на ЕС. "Ако Англия иска да оцелее след този вот, трябва незабавно да се работи за консенсус и ясна стратегия за продължаване напред", добави той, цитиран от Ройтерс.

"Единственият правилен конституционен път да постигнем това са дискусиите вътре и между нашите парламенти", казва още О'Нийл.

Според юристите правителството трябва да създаде кралска комисия, която да разгледа фактите и да докладва какви биха били ползите и рисковете през задействане на член 50-ти.

"До гласуване в парламента трябва да се стигне едва след доклада на тази комисия", се посочва в писмото им до премиера Дейвид Камерън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?