Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1000 лв. глоба за митничар, който не представи имуществена декларация

1 коментар

С глоба до 1000 лева ще се наказват митническите служители, които не подадат декларация до директора на агенция “Митници” за лично имуществено състояние, както и за имущественото състояние на членовете на семейството си, включително на непълнолетните си деца при постъпване или уволнение от работа и всяка година до 31 май. Това записаха депутатите, които приеха във вторник на второ четене промените в Закона за митниците.

При митническа измама с акцизни стоки виновните ще се наказват с глоба, а ако са юридически лица или еднолични търговци, ще им се налага имуществена санкция в размер от 150 до 250% от митническата стойност на стоките, обект на нарушението, приеха още народните представители.

Наказанието за митническа измама е глоба за физическите лица и имуществена санкция от 100 до 200% за юридическите лица и едноличните търговци, записаха депутатите. Същите наказания ще бъдат налагани и на лица, които отклоняват временно складирани стоки или такива, на които е даден митнически режим илимитническо направление.

За пренасяне или превозване на стоки през границата или при опит за това без знанието и разрешението на митническите органи, доколкото извършеното не представлява престъпление, ще се налага глоба от 100 до 200% върху митническата стойност на стоките. Деянието се квалифицира като митническа контрабанда, прие още Народното събрание. Досега за същото нарушение глобата беше в размер на от 50 до 150% върху митническата стойност на стоките.

Промените в Закона за митниците предвиждат още задължение на проверяваното лице при проверка в рамките на последващия контрол да оказва съдействие на митническите органи при изясняването на факти и обстоятелства, от значение на проверката. Проверяваният трябва да предоставя търговска, счетоводна и друга

документация, да дава обяснения, поискани от митническите органи, да изготвя справки, да осигурява достъп до служебни помещения, складове и каси и др., приеха депутатите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Ха, ха, ха!
    #3

    Дисциплинарно уволнение, а не 1000 лева глоба. Тази глоба чичето я изкарва за половин час.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.