Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

10,088 млн. лв. влизат в хазната от лицензите “точка към много точки”

8 коментара

С постигната цена от 5,044 за всеки от двата лиценза клас А от типа “точка към много точки” приключи в сряда търгът за двете разрешителни за далекосъобщителни услуги, позволяващи бърз и безжичен пренос на глас, данни, видео достъп до широколентов интернет и други мултимедийни приложения. Наддаването се проведе в два последователни дни, след като вчера до 22 часа продължаваще близо 12-часовата надпревара между шестимата кандидати.

"Транс телеком" и "Кейбъл нет" спечелиха търга за лицензите. Мобилтел и БТК се отказаха от наддаването още снощи. Максималната цена, която БТК предложи, бе 4,444 млн. лв.

Некском-България и Кериър БГ продължиха състезанието с "Транс телеком" и "Кейбъл нет", но спряха оферирането на нови цени, които надхвърлиха четири пъти първоначалната тръжна цена от 1,344 млн. лв.

Двете лицензии са с национално покритие и предоставят ограничен ресурс от 2 по 21 мегахерца в честотния диапазон 3,5 гигахерца.

Компанията реши да се оттегли от вчерашния търг по процедурни съображения, съобщи в сряда Димитър Цонев, говорител на телекома. Българската телекомуникационна компания оценява направените предложения от останалите конкуренти като оптимистично високи и се надява процедурата да се окаже наистина основана на точни и ясни правила за достъп и участие в нея.

“Реализирането на проекти от вида “точка към много точки” ще даде допълнителна възможност на БТК да предложи на клиентите си в големите градове различни далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, бърз интернет, видеоинформация и мултимедийни приложения чрез използването на безжичната широколентова технология WiMAX”, каза говорителят на БТК Димитър Цонев.

Мултифункционалната технология разпространява сигнала с микровълни и е алтернатива за достъп до крайния клиент или т.нар. последна миля. WiMAX-услугата  намалява разходите на бизнеса за оборудване и гарантира на потребителите тяхната независимост от местоположението, защото предлага безжичен достъп за високоскоростен широколентов пренос на IDSL услуги за бизнес и домашни абонати с висока степен на сигурност и гласова телефония.

Втори търг за други три национални лиценза от типа “точка към много точки”, клас Б и с по-малък честотен ресурс ще се състои на 25 октомври. Тогава ще се разиграват разрешенията за ограничен ресурс от 2 по 10,5 мегахерца. Ппървоначалната тръжна цена за лицеензиите е 672 000 лв. за лицензия, а стъпката за наддаване - 50 000 лв.

Основното предимство на лицензите “точка към много точки” е възможността да предоставят услуги с качеството на оптичен кабел на места, където прокарването на такъв е икономически неефективно. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. сърфиращ
    #8

    Някой знае ли нещо за Кериър БГ и за Кабел Нет?

  2. pesho
    #7

    King4e, koi ti kaza 4e WAN bilo "wide area network"; da ne bi da ozna4ava "wireless area network" ?

  3. Analizator
    #6

    За какво ли се хвалят???

  4. king
    #5

    point-to-multipoint ili kakto e populqrna Wi-Maxs dumi prosti bezji4en hi-speed WAN (wide area network) wrazka

  5. king
    #4

    point-to-multipoint ili kakto e populqrna Wi-Maxs dumi prosti bezji4en hi-speed WAN (wide area network) wrazka

  6. хайде, медиапул
    #3

    Транс телеком“ и "Кейбъл нет" спечелиха търга за безжични мрежи12.10.2005 11:44 Снимка: Corbis "Транс телеком" и "Кейбъл нет" спечелиха търга за изграждане на безжични национални мрежи за технологията "От точка към много точки", която позволява достъп до широколентов интернет, телефон и други мултимедийни услуги без кабелна връзка.Двете фирми дават по 5 044 000 лв. за лиценза от Клас А. При цена 4 444 000 лева вчера БТК реши да прекрати участието си в търга за предоставяне на лиценз от Комисията

  7. HFC
    #2

    prez kabela syshto mojesh da imash dostyp do internet i ne ti triabva telefonna linia kakto e pri adsl. Taka e sistema e napylno konkurenetna dori i po-dobra kato bitrate i zakysnenie na signala ot adsl.

  8. Stephan
    #1

    za adsl wi-max tehnologiya li stava duma?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.