Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1058 работни места са създадени по проекта за заетост в районите с минна промишленост

0 коментара

Нови 1058 работни места са създадени по проект за заетост в районите със стоманодобивна и минна промишленост до 31 март тази година.

До края на проекта след 6 месеца се очаква да бъде изпълнена предварителното споразумение за осигуряване на 3384 работни места, съобщи Димитър Матев, директор на "Присъединителни фондове и международни програми" към социалното министерство.

Той представи отчет за първото тримесечие на проекта, който се финансира по програма ФАР на Европейския съюз. Програмата се изпълнява в 5 района на страната, засегнати от преструктурирането на стоманодобивната и минна промишленост - София, Перник, Източни и Западни Родопи и Бургас.

Общата сума на безвъзмездната помощ е 10,203 милиона евро, каза Матев. Той допълни, че проектът цели осигуряване на възможности за преквалификация, инициативи за заетост и насърчаване на предприемачеството.

За 109 проекта има сключени договори с общини, организации и фирми от целевите райони за предоставяне на безвъзмездна помощ. Първото тримесечие са усвоени средно около 40% от договорените средства.

Досега около 2900 работници са включени в курсове за обучение. Това са около 53% от договорените. Всяка община определя приоритетите за заетост съобразно спецификите на района, обясни Матев. Най-много проекти за професионална преквалификация има за строителство, шивашка промишленост, пчеларство и информационни технологии.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.