12 цивилни загинаха при масирана коалиционна атака в Афганистан

НАТО потвърди, че 12 цивилни са убити при неточно попадение на две от изстреляните ракети при офанзивата в Хелманд, южен Афганистан.

Командващият на войските на НАТО и САЩ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл е поднесъл извинения на президента Хамид Карзай за злополучното ракетно нападение. В декларация на НАТО, публикувана в неделя, генерал Маккристъл казва, че масираното настъпление на афганистански и натовски военни в провинция Хелманд има за цел да възстанови сигурността и стабилността в размирния афганистански юг. Той изразява съжаление, че невинни хора са убити в района Над Али.

Минути преди оповестяването на декларацията на НАТО, президентът Карзай обяви, че десет цивилни от едно семейство са убити при ракетно нападение срещу къща в провинция Хелманд.

Около 15 000 афганистански, американски и британски военни предприеха в събота голямо настъпление срещу Марджа - твърдина на талибаните. Двама военни от НАТО и 27 бунтовници бяха убити от началото на операцията "Мущарак" (на дари "мущарак" означава "заедно") е най-внушителната след свалянето на режима на талибаните в края на 2001 г.

Тази операция се счита за първата голяма проверка на новата стратегия за Афганистан на американския президент Барак Обама.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?