Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1200-1300 деца годишно се раждат от майки под 15-годишна възраст

14 коментара

Около 1200-1300 деца годишно се раждат от майки под 15-годишна възраст, съобщи в четвъртък в Благоевград социалният министър Емилия Масларова.

Тя отрече да има колизия между институциите заради поредицата скандали в домовете за деца в страната. Масларова заяви, че правителството работи интензивно за подобряване на условията и стандарта на издръжката на детските домове в страната.

За нас особено важно е не коя институция какво ще прави, а като цяло какво ще направим за децата в България, отбеляза министър Масларова.

Тя съобщи, че от 2005 до 2008 година децата в институции са намалели с 36% и отдаде това на усилията на екипа на министерството. Масларова допълни, че екипът ѝ е разкрил 244 нови социални услуги като защитени жилища, дневни центрове и др. Били са реинтегрирани около 3000 деца.

Увеличени са и стандартите за издръжка в тези домове. 29,5 млн. лева се отделят за подобряване на стандарта на издръжка в домовете за деца с умствена изостаналост, за закриване на седем дома и реформирането им, за купуване на автомобили, с които да се превозват деца с тежки увреждания.

Според Масларова много голям проблем е, че в домовете 96% от децата са с родители.

Темата за домовете за деца ще бъде обсъдена в петък на среща на социалния министър с новото ръководство на Националното сдружение на общините в република България.

Общественото внимание бе насочено към проблемите в домовете за деца след поредица от инциденти в тези институции и в частност след жестокото убийство на 15-годишната Лиляна Тодорова от дом "Иглика" в Трън. При инцидента бяха ранени други две деца, а убиецът педофил Асен Илиев се самоуби.

Трагедията в Трън бе предшествана от разтърсващия филм на BBC за условията на живот в дома в Могилино, който президентът Георги Първанов окачестви като "антибългарска кампания".

На 10 март деветгодишната Емилия Иванова пък падна от третия етаж на Дома за деца лишени от родителска грижа “Петко Р. Славейков” в София, а пет деца от дом "Мария Луиза" в Пловдив се натровиха с отрова за мишки на 14 март.

На 16 февруари в Дома за медико-социални грижи в Търговище едномесечно момиченце беше нахапано от плъхове. Дете от социалния дом "Александър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас получи изгаряния след игра със запалка и дезодорант на 18 март.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. cariat e gol
    #16

    Deca na 15 i pod 15 godini ne mogat da badat roditeli, nezavisimo dali sa balgarcheta, cigancheta, ili turcheta. Te nito imat obrazovanie, nito profesia, nito dohodi i vazmojnosti za otglejdane i vazpitavane na deca. Tova oznachava che vsichki deca rodeni ot 15 ili pod 15 godishni sa siracheta i sa grija na darjavata. Predlagam - prinuditelno prekasvane na vsiaka otkrita bremennost v 15 ili pod 15 godishni, otnemane na deca rodeni ot 15 ili pod 15 godishni i nastaniavaneto im v domove za siraci,

  2. И.Иванов, Швеция
    #14

    " ... Според Масларова много голям проблем е, че в домовете 96% от децата са с родители. ..."И в какво точно се състои "много голямото" на "проблема", че децата имат родители ?Има ли на този свят деца без биологически родители ?И как това твърдяно "много голямо" нямаше да го има ако децата бяха без родители ?

  3. НАБЛЮДАТЕЛ
    #13

    Както вече писах в предишния пост:"Без да се броят безплатните ток и вода, 12-15 годишното циганче-майка, което дотогава не е виждало и един лев в ръцете си ....ЗАПОЧВА ДА ПОЛУЧАВА БЕЗ ТРУД 300лв. ВСЕКИ МЕСЕЦ !!!!!!!!"Но какво става втората година? Циганчето веднага ражда второ дете. По този начин не самоПОДНОВЯВА 100-те лева МАЙЧИНСТВО, но и ПРИБАВЯ ОЩЕ 100 лева ДЕТСКИ ЗА ВТОРОТО ДЕТЕТоест вместо 300 започва да получава 400 лв. месечно!!!Третата година историята се потретва и циганчето-майка започва

  4. И.Иванов, Швеция
    #12

    Може ли някой да посочи място на мрежата, в което са публикувани официални данни колко деца всичко се раждат в България.За направим проста сметка какъв процент от всички новородени деца годишно преставляват самите тези 1200-1300 обикновени невинни, че са родени мили български деца на твърде млади майки и така дали те с процентния си брой са действителен "проблем" на българската държава при общата катастрофална ниска раждаемост в страната или е налице държавен проблем с министърка на държавата.

  5. И.Иванов, Швеция
    #11

    Ами ... щом някой завижда толкова на родилното удоволствие на раждащи български граждани майки, да вземе да се напъва и той да ражда, та и той да стане богат ...Ако е с неподходящ за целта пол, да помоли Медиапул да му организира подписка за събиране на помощи за операция за смяна на пола му - Иванов ще го подкрепи първи със заем срещу връщане след забогатяването му от раждания ...

  6. Гоце
    #10

    са мой бъдещи избиратели.

  7. KOSTA
    #9

    Или само се заяждаш?Наблюдател показва проблема.Това ли ти прилича на нацизъм?Ами разходи се из гетата в Бг да видиш как живеят ромите благодарение на "защитници" като теб.

  8. НАБЛЮДАТЕЛ
    #8

    "Може ли някой да посочи място на мрежата, в което са публикувани официални данни колко деца всичко се раждат в България......................................при общата катастрофална ниска раждаемост в страната .................."Данните за раждаемоста са държавна тайна №1 в БГКойто ми покаже някакъв линк ще му бъда безкрайно благодарен. Знам само че на всеки 4 родени деца, 3 са циганчетаКолкото до катастрофално ниската раждаемост ...на 1 Април 2002г. Доган и Кобурга спряха детските на над 400 000

  9. мнение
    #7

    Да се фиксира срок от лекарите,в който се раждат нормални деца и без родилни дефекти и всички останали да си плащат раждането-например една жена,която е преживяла климактериум повече не може да ражда,колкото и да се тъпче с мъжко семе.Такива деца като описаните по-горе могат да се ползват за лекарски експерименти,защото не стават за нормални човеци.Един вид като генно модифицираните храни-къдрава маруля или светещ заек.

  10. И.Иванов, Швеция
    #6

    "Наблюдател показва проблема."НАБЛЮДАТЕЛ показва проблема СИ.На психопат-нацист."Това ли ти прилича на нацизъм?"Не ми прилича.Това Е нацизъм."Ами разходи се из гетата в Бг да видиш как живеят ромите благодарение на "защитници" като теб."Гетата за ромите в България не са благодарение на защитниците им в България, Европа и света, а са благодарение на престъпно управление на български управници !Роми има бол и в Швеция и другаде без и помен от гета за роми !Но Щвеция никога не е била управлявана от

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.