Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

12,76% е безработицата за септември

0 коментара

12,76% е нивото на безработицата за септември т.г., което е най-ниският процент от 5 години насам. Това съобщи социалният министър Христина Христова, цитирана от Дарик радио.

През август безработицата беше 12,98%, хората без работа - 480 800, а за септември техният брой е 472 000. По думите на Христова, според анализите на експертите в министерството, намаляването на безработицата в България е трайна и сравнително устойчива тенденция.

Най-малко са безработните в София - 3,63 %, в Габровска област - 7,97 % и в Бургаска област - 8,64 на сто. Най-голямо е равнището на безработицата в Търговищка област - 28,22 %, в Монтанско - 24,36 % и във Видинска и Разградска област - по 21,53 на сто.

През септември работа са намерили почти 20 000 безработни, като 80 % от тях са били наети в реалния сектор. Увеличава се броят на безработните, които посещават курсове за преквалификация и обучение, отбеляза на брифинг социалният министър.

В 76 общини, които са с висока безработица, увеличаването на броят на наетите лица е в резултат на отменения за тях данък печалба от началото на 2003 година, каза Христова. От началото на годината в 28 общини с по-висока от средната за страната безработица са разкрити повече от 40 нови цеха, в които са наети 1700 души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.