13-ти ден на протестите: На гости на "Осемте джуджета" и после пред МС

Протестите с искания за оставка на правителството и главния прокурор продължиха 13-ти ден.

За втори пореден ден протестите стартираха още от сутринта пред Народното събрание, когато бе отхвърлен поредният вот на недоверие, който бе на тема корупция. Протестиращите блокираха движението пред парламента, после го освбодиха и се прехвърлиха пред Министерския съвет.

Вечерта целият площад пред Триъгълника на властта бе изпълнен с протестиращи, вееха се български знамена. Проф. Велислав Минеков призовава за гражданско неподчинение. Протестиращите викаха "Оставка".

Около 21.30 ч. основната част от протестното шествие се насочи по пешеходната "Витошка", а след това - по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски". Малко след 22 ч. гражданите отново достигнаха "Орлов мост", където за кратко блокираха движението, скандирайки: "Гешев - позор! Оставка и затвор!".

Малко по-рано друга демонстрация се проведе пред столичния ресторант "Осемте джуджета" в столицата, споменат като място за срещи в едноименното разследване на Антикорупционния фонд, разкриващо кражба на бизнес с участието на прокуратурата. Събитието бе организирано в социалните мрежи от Гражданско сдружение "Боец" под надслов "Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джуджета".


Сн. БГНЕС

По време на събитието стотици протестиращи блокираха кръстовището на столичните улици "Цар Асен I-ви" и "Шандор Петьофи". Заведението "Осемте джуджета" обаче се оказа затворено. Въпреки това гражданите демонстративно се опитаха да "пият бира" с Петър Петров, известен с прякора "Пепи Еврото". Той е бивш столичен прокурор и следовател, за когото в разследване на "Антикорупционния фонд" се твърди, че има общо с престъпни схеми в правосъдната система.


Сн. БГНЕС

Георги Георгиев от "Боец" заяви, че днес хората са искали да покажат един от властовите центрове на управление на България. "Държавата ни не се управлява от МС или парламента. Тя се управлява от такива места като "Осемте джуджета", сараите, хотел "Берлин", зайчарника в Банкя. Това са местата, където се решават съдбините на България, съдбата на всеки един от нас, съдбата на бизнеси. Видяхме ги от разследването на Антикопрупционния фонд", коментира Георгиев, и подчерта, че когато хората излязат навън, задкулисието и мафията изчезват.

Георги Георгиев е категоричен, че скоро ще има и оставка, а кога тя ще стане факт зависи от гражданите. Той призова хората да не спират да излизат по площадите и да се борят за оставката на Борисов и Гешев, защото и двамата трябва да си отидат, иначе няма смисъл.


Сн. Васил Гарнизов

Сутринта в протеста се включи и обвиненият в хулиганство бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов заради спирането на електрозахранването на столичното метро в района на станция "Софийски университет". Спасов беше освободен във вторник сутринта, поради което успя да се присъедини към протестиращите.


Сн. Васил Гарнизов

След сутрешната акция пред парламента през деня протестът се премести пред сградата на правителството, където движението остана блокирано за час-два. По-късно полицията успя да възстанови трафика по бул. "Цар Освободител" и "Дондуков". През целия ден обаче пред сградата на Народното събрание имаше малки групички от протестиращи.


Сн. Васил Гарнизов

Към 14:00 ч. доста от участниците се насочиха към летище "София", за да посрещнат премиера Бойко Борисов на правителствения ВИП след завръщането му от Брюксел, където той бе на преговори за новия европейски бюджет. Акцията "Да блокираме Борисов на летището до Оставка!" бе организирана от Гражданско движение БОЕЦ и младежката организация на "Да, България".

Споделяне

Още по темата

Още от България