Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

13,21% безработица за юли - най-ниска от 4 години насам

0 коментара

13,21 процента е безработицата през юли т.г. - най-ниското ниво, измерено от четири години насам, съобщи министърът на труда и социалната политика Христина Христова. Тя обяви, че се наблюдава трайна тенденция в намаляване на безработицата.

Със 17 081 души са намалели регистрираните безработни в България за месец - от 506 424 в края на юни на 489 343 души за юли. В сравнение с юли 2002 година, безработните са намалели със 163 986 души, което е най-голямото понижаване за едногодишен период от 1990 г. насам.

През юли тази година на работа са постъпили 29 852 души. 17 465 от тях са поети от първичния трудов пазар, а 12 387 - по програми за заетост.

78% от новите работни места през миналия месец са обявени от частния сектор, общо 12 000 души са заети по програми на министерството на труда, допълни Христова.

Най-ниско е нивото на безработицата в София град - 3.76 %, а най-високо в Търговище - 29.31 на сто.

Според информацията от социалното министерство, е намалял и броя на продължително безработните повече от 1 година. В същото време се увеличава броя на постъпилите на работа хора над 50-годишна възраст, както и на младежите до 29 години. При младите хора увеличението на заетостта през юли е с 29.4 % в сравнение с предходния месец юни.

За едно свободно място през юли са се състезавали 12 безработни срещу 14 през юни. Най-нисък е бил натискът на пазара на труда в Бургас и Благоевград, където за едно работно място са се състезавали 8 души, а най-висок - в Перник и Ямбол, където за едно работно място са се борили 23 души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.