1.360 млн.лв. печалба на летище "Варна" до юли

1.360 млн.лв. е печалбата на летище "Варна" само за седемте месеца на годината, съобщи varnapool.net. Всички финансови резултати са подобрени в сравнение с 2002 г., е заявил директорът на летището Митко Михайлов пред Дарик радио.

12 000 души минават средно на ден през варненското летище, над 80 е броят на полетите от и за чужбина. Най-голям трафик летището обикновено има в понеделник и четвъртък, тогава са и най-многото чартърни полети.

През тази година са били преустроени един терминал на вътрешни линии и един на пристигащи пътници, което е увеличило пропускателната способност на аеропорта с 50 % за пристигащите пътници. На летището е въведена и нова система за чекиране на пътници и багажи, която съкращава времето за обработка.

Над 750 000 пътници са преминали през летището от началото на годината до сега.

Нарастващият непрекъснато поток от пътници ще наложи бъдещо разширение на терминалната сграда на аеропорта и ако не се построи нов терминал, е възможно да възникне проблем с обработката на пътниците, заяви шефът на летището.

Инвестиционната политика на летището за миналата година възлиза на 2,837 млн. лева. Според Михайлов, при сегашното законодателство и икономическа обстановка, най-добрият начин да се подобри инфраструктурата на летището е отдаването му на концесия. За подобряване на инфраструктурата и изграждането на нов терминал от концесионера се очаква да инвестира само за първите 2-3 години около 40 млн. лв.

Споделяне
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?