Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

140 депутати избраха Искров за управител на БНБ

0 коментара

Два дни преди да се навършат 4 месеца, откакто Централната банка е без управител с действащ мандат, НДСВ спешно номинира за втори път Иван Искров за поста, извънредно вкара точката в дневния ред на парламента и с гласовете на ДПС и част от БСП, сегашният председател на бюджетната комисия и зам.шеф на управляващата партия бе избран начело на БНБ.

За Искров гласуваха 140 депутати, 50 народни представители - основно от ОДС и един от БСП, бяха против, а 20 - изцяло от левицата, се въздържаха.

Изборът, за който се говореше от миналата седмица, започна с извънредно заседание сутринта на парламентарната група на НДСВ и също извънредно бе вкаран в дневния ред на парламента. В бързането вторият кандидат за гуверньор - досегашният управител на БНБ Светослав Гаврийски, научи от медиите, че днес най-накрая ще се вземе решение. Мандатът на Гаврийски, започнал през 1997 г., изтече на 11 юни т.г. При липсата на нов гуверньор, той продължи досега да ръководи банката и участва в официалните срещи на МВФ-мисията в България, както и в българската делегация на Годишната среща на фонда и Световната банка в Дубай, с което спести срама на управляващите да се появяват на тези форуми без управител на Централната банка на държавата.

В пленарната зала днес в подкрепа на неговата кандидатура, номинирана от мандатоносителите на управляващите Тошо Пейков и Весела Драганова, гласуваха 56 депутати, 40 се въздържаха, а 114 бяха против.

"Това е решението на Народното събрание. Както се казва "глас турски - глас Божи", бе коментарът на Гаврийски след гласуването.

ДПС не обясни защо преди не харесваше Искров, а днес го подкрепи

Никой от ДПС обаче не обясни публично защо движението промени решението си относно избора на гуверньор.

Преди четири месеца, когато НДСВ за първи път номинира Искров - отново в последния момент, дни преди изтичането на мандата на сегашния управител, ДПС отказа да го подкрепи. В разстояние на месец и половина, докато започна лятната ваканция на депутатите, лидерът на движението Ахмед Доган нееднократно повтори, че е необходима консенсусна за всички политически сили фигура на професионалист, който да не е тясно партийно обвързан, заради ролята на Централната банка в държавата. Доган дори даваше за пример консенсусните избори на повечето гуверньори в България от началото на 90-те години досега, включително и на Светослав Гаврийски, за когото през 1997 г. гласуваха представители на всички политически сили в 38-то Народно събрание.

Коалиционният партньор призоваваше да се намери трета кандидатура, освен тези на Искров и Гаврийски, но така и не я назова. Това даде основание за спекулациите, че Доган притиска Симеон за БНБ, за да не се разколебае премиера в мотивирания отново от ДПС опит да промени сделката за Българската телекомуникационна компания и да продаде БТК на класирания втори кандидат "Коч холдинг - Тюрк телеком".

Днес единствено депутатът Юнал Тасим, зам.шеф на икономическата комисия, се опита да обясни защо след 4 месеца ДПС реши да подкрепи Искров.

Не мисля, че беше трудно да стигнем до извода, че Иван Искров е най-достоен за управител на БНБ. Качествата, които притежава, и програмата за управление на БНБ, която представи, повлияха за това решение, каза Тасим пред БНР. Гаврийски бе изключителен гуверньор, но има мандат, допълни той.

Програмата си за управление на БНБ Искров представи още към края на юни и оттогава не я променял, нито за последните четири месеца неговите качества са претърпели особена промяна.

От ДПС не обясниха и защо са се отказали от идеята си за търсене на независима и консенсусна кандидатура за поста управител на Централната банка, доколкото Искров е ясно партийна номинация, а според управляващите Гаврийски е обвързан със СДС.

Липсата на ясен отговор позволи и днес в публичното пространство да се появят спекулации. От парламентарната трибуна депутатът от ОДС Муравей Радев допусна, че днешният избор е станал възможен с пазарлък между НДСВ и ДПС, като срещу подкрепата си за Искров хората на Ахмед Доган са получили обещание да ръководят контрола върху хазартната дейност. Синият депутат си навлече гнева на ДПС още повече със следващите си думи, че това не е бакалница, а избор на управител на Централната банка и пазарлъците са срамен политически цинизъм.

Лютви Местан веднага скочи с думите, че ДПС отдавна води политика, с която поема своята отговорност за най-важните решения на страната и никога името на движението не е било обвързано с политически пазарлъци. Юнал Тасим пък каза, че всяко предложение на ДПС за добри чиновници се приемало за пазарлък.

Кога и защо Искров е станал за ДПС най-подходящият управител на БНБ обаче не стана ясно.

По думите на премиера Сакскобургготски на днешното извънредно заседание на парламентарната група, от доста време имало договореност с Ахмед Доган във връзка с кандидатурата за управител на БНБ. Финансовият министър Милен Велчев, който предложи на Симеон Искров за поста, също заяви, че има споразумение с ДПС за подкрепа на тази кандидатура, но отрече Доган да е поставял някакви условия.

Искров ще пита Симеон да излезе ли от партията

Минути след като положи клетва като управител на БНБ за следващите 6 години, Иван Искров не отговори категорично ще напусне ли политическия си пост и членството си в партия НДСВ.

След избора, новият гуверньор се срещна с досегашния в кабинета на управителя на БНБ. Утре Светослав Гаврийски ще представи приемника си пред Управителния съвет на БНБ, с които Искров отдавна се познава.

"Няма законово изискване, но няма и практика управителят на Централната банка да бъде политическа фигура. Така че може да очаквате, че след една среща с нашия лидер, премиера, аз ще обявя своите намерения много скоро", бяха думите, с които новият гуверньор отговори на въпроса, намеквайки, че все пак иска да спази традицията на централните банкери.

В пленарната зала, след като се закле, Искров заяви, че ще разчита на подкрепата както на тези депутати, които го подкрепиха, така и на гласувалите против него, защото искрено вярва, че финансова стабилност може да има само при траен политически консенсус по основните въпроси на финансовата и надзорната политика.

Още докато се обсъждаше неговата кандидатура, част от анализаторите се опасяваха - без да отричат професионалните качества на Иван Искров, че за обвързана фигура като него ще бъде по-трудно да се противопоставя на евентуални неразумни идеи на управляващите, макар че съществуват и ограниченията на валутния борд.

В интервю пред БНР обаче Искров декларира, че ще продължи досегашната благоразумна политика на БНБ в управлението на валутния резерв на страната.

Като една от най-респектиращите си задачи новият гуверньор определи подготовката на Централната банка и безпроблемното ѝ присъединяване към системата на европейските Централни банки при влизането на България в ЕС, както и присъединяването на страната ни към еврозоната. Според българските планове, това трябва да се случи по време на мандата на новоизбрания управител на БНБ. "За щастие, от концепцията на г-н Гаврийски - където ясно е показано какво прави в момента Централната банка, видях и съм щастлив, че БНБ стои добре на пътя на европейската интеграция. Така че от мен се изисква да направлявам добре този процес и по възможност да го ускорявам, когато е необходимо", каза Искров.

Пред медиите той нарече "респектиращ консенсус" резултатът от гласуването в негова полза.

Искров съобщи, че към този момент няма яснота кого ще предложи за подуправител на БНБ за управление "Емисионно", което по думите му показвало липсата на пазарлъци между НДСВ и ДПС за днешния избор. Искров декларира, че ще съгласува кандидатурата за шеф на валутния борд с лидерите на основните политически сили "с цел максимална подкрепа" и преди да я внесе в парламента, ще я обсъди и с държавния глава. Искров изрази готовността си още другата седмица да завърши цялата описана от него процедура по съгласуването.

Гаврийски отказа да се ръкува с Велчев

След избора Гаврийски не пожела да коментира дебатите вътре в залата, определяйки ги като политически изказвания, малко засегнали експертните качества на кандидатите. Преди изказванията той изрази мнението си, че новият гурверньор, независимо кой е той, не трябва да бъде партийна личност и трябва да се подкрепи от всички политически сили в парламента, за да може управителят да е сигурен в подкрепата на парламента и спокоен в работата си.

След гласуването Гаврийски напусна пленарната зала по време на речта на новоизбрания гуверньор Иван Искров и отказа да се ръкува с финансовия министър Милен Велчев, който се опита да му подаде ръка. Гаврийски бе упрекван нееднократно от сегашните управляващи, че е прекалено консервативен и не управлява атрактивно резерва с цел да се получи по-добра печалба.

Пред медиите Гаврийски изрази надеждата си, че няма да се стигне до недобри за страната решения за фискалния резерв, който е отговорност на правителството.

Като евентуални опасности той отбеляза, че има големи възможности за увеличаване на парите в обръщение, за увеличаване на парите в търговските банки, за увеличаване на кредитите, което от своя страна може да окаже натиск върху инфлацията и върху текущата сметка на платежния баланс. "Има много неща, които се надявам, че няма да се случат", каза Гаврийски.

В отговор на въпрос досегашният гуверньор каза, че оставя в идеално състояние Централната банка на своя наследник. Гаврийски призна, че досега не е получил нито едно предложение за нова работа, "въпреки че в такива моменти обикновено се казва, че имам по няколко". Той още не е решил ще продължи ли да се занимава с банкерство, а на въпроса дали някога ще се занимава с политика, отговори с думите: "Ако ми писне, и с политика мога да се захвана".

Политически дебати за управител на БНБ

По време на дебатите в пленарна зала никой от депутатите не оспори професионалните качества на двамата кандидати.

С уговорката, че е добре след 4 месеца закъснение днес все пак да бъде избран управител на БНБ, Муравей Радев от СДС нарече "партизански" начинът, по който мнозинството вкара точката в дневния ред и изрази съмнението си в това очебийно бързане. Без да оспорва професионалните качества на Искров, той запита дали като сегашен зам.шеф на НДСВ ще бъде наистина независим управител на БНБ, дали ще остане необвързан с групови интереси и дали БНБ няма да се превърне в ново финансово министерство.

Атанас Папаризов от БСП нарече лековат начина, по който НДСВ вкара кандидатурата на Искров в пленарна зала и подчерта, че с избора на управител на Централната банка, която е авторитет и гарант на финансовата стабилност на България, не може да се постъпва така, особено в момент, когато предстои споразумение с МВФ.

Колегата му от левицата Георги Божинов обаче заяви, че ще даде шанс на Искров със своя глас, с което предварително показа разделението в гласовете на левицата при самото гласуване.

В отговор на упреците председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев призова опозицията да изброи конкретно какво би спечелило мнозинството, ако Искров стане управител на БНБ. В опит да обясни, че НДСВ иска да смени Гаврийски не защото е бил лош гуверньор, а защото е необходим друг тип управител на Централната банка, Илчев сравни досегашния шеф на БНБ с Чърчил, заявявайки, че и бившият британски премиер е бил много добър политик и пълководец, но е изгубил изборите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.