1400 българи са заминали официално на работа в ЕС за половин година

За първите шест месеца на 2012 г. около 1400 български граждани са сключили трудови договори и са заминали на работа в страни-членки на ЕС, сочат данните на Агенцията по заетостта.

 В Испания  1200 българи са заети в селското стопанство. В Германия веригата  "Макдоналдс" е наела 131 българи, 38 са наети като домашни помощници, 13 - на работа в хотелиерството и ресторантьорството, трима - като медицински кадри и др.

По неофициални данни няколко десетки хиляди българи, включително и студенти, се трудят на пазара в ЕС. За тях обаче няма официална статистика дали работят на черния пазар, дали са на непълно работно време и дали имат трудови договори, съобщи БТА.

Към днешна дата български граждани, желаещи да работят на непълно работно време, могат да се трудят с равни права и без разрешение за работа в Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Правото на работа на български граждани е ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия, Нидерландия и Германия.

Споделяне

Още от България