Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1400 българи са заминали официално на работа в ЕС за половин година

11 коментара

За първите шест месеца на 2012 г. около 1400 български граждани са сключили трудови договори и са заминали на работа в страни-членки на ЕС, сочат данните на Агенцията по заетостта.

 В Испания  1200 българи са заети в селското стопанство. В Германия веригата  "Макдоналдс" е наела 131 българи, 38 са наети като домашни помощници, 13 - на работа в хотелиерството и ресторантьорството, трима - като медицински кадри и др.

По неофициални данни няколко десетки хиляди българи, включително и студенти, се трудят на пазара в ЕС. За тях обаче няма официална статистика дали работят на черния пазар, дали са на непълно работно време и дали имат трудови договори, съобщи БТА.

Към днешна дата български граждани, желаещи да работят на непълно работно време, могат да се трудят с равни права и без разрешение за работа в Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Правото на работа на български граждани е ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия, Нидерландия и Германия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    По официални данни на испанската държава в Испания работят 186 хил.българи. Вероятно голямата разлика в данните се дължи на голямата разлика в качествата на държавните администрации на двете държави. Това е и манипулиране на българите в страната, характерно за авторитарни режими.

  2. Анонимен
    #10

    Последния да затвори вратата.

  3. Анонимен
    #9

    тия тежко депресираните като юнака от 1-ви коментар що не се съберете на едно място и да се самоубиете зрелищно и да се оправи тая държава ...

  4. Анонимен
    #8

    Към 1: За маргиналите е вярно. Иначе в България има дори повече възможности да се живее добре, отколкото да се скиташ като просяк по света, докато всъщност търсиш не пари (тях ще ги вземат тия, дето са се 'намерили'), а себе си. Като турист обаче - да. Даже е супер.

  5. Анонимен
    #7

    @ 5 i 6, Zawushil sum w chuzbina i sega rabotq w chuzbina no znam che ot bg studentite koito zaminawat w chuzbina 2/3 se vrushtat v bg za rabota. Dokato az sledvahjn imashe okolo 50tina Bg v moq univ ot tqh znam che 45 sa v bg v momenta. Moje i da se burkamù no mn golqma chast ot studenite se wrushtat...

  6. Анонимен
    #6

    @5 - ti mislish li 4e sa mnogo? Az ne sym siguren...

  7. Анонимен
    #5

    Ай, ай, а журналистите и пишман политиците ни убеждават, че половин България се е изнесла. И забравят да напишат колко са се върнали!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #4
  9. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #3
  10. Анонимен
    #2

    В Германия имаме двойно ограничение според Медиапул.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.